Društvo

Око 40 000 људи потписало петицију

БАЊА ЛУКА - Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Недељко Митровић, изјавио је данас да је петицију под мотом "За истину и правду, а против политиканства, дискриминације и манипулацијама жртвама рата" до сада потписало између 30 000 и 40 000 грађана.


Истичући је задовољан досадашњим одзивом и подршком грађана, Митровић је рекао да ће активности на прикупљању потписа бити завршене вечерас у 20.00 часова.

"Потписивањем петиције, којом се изражава незадовољство радом Института за тражење несталих БиХ и односом према српским жртвама у протеклом рату, овај проблем смо приближили најширој јавности, а, може се рећи, да су наши захтјеви добили плебисцитарну подршку", нагласио је Митровић.

Он је нагласио да су петицијом обухваћени захтјеви за поновним формирањем Комисије за утврђивање жртава у Сарајеву у периоду од 1992. до 1995. године и за провјеру списка несталих Бошњака у Сребреници, као и захтјев Међународној комисији за нестала лица да лабораторија за ДНК анализу у Бањалуци ради пуним капацитетом.

"Уколико Међународна комисија не прихвати овај захтјев, онда са тим захтјевом идемо према Влади Српске да она покуша да се договори са том комисијом у вези са набавком опреме и инвентара. То нису велики издаци и има могућности да опрема за ДНК анализу буде купљена, тим прије што би она била и у функцији новоформираног Завода за судску медицину РС", додао је Митровић.

Он је истакао да ће сигурно бити упућен и захтјев за замјену представника РС у Колегијуму директора Института за нестале БиХ, као и представника у Управном одбору тог института и поновио да они више немају повјерење Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

"Даћемо и препоруку да страни тужиоци и судије у БиХ не могу више радити у правосудним институцијама", нагласио је Митровић.

Потписивање петиције почело је 14. маја у градовима РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog