Republika Srpska

Дунавом повезати Европу

БЕЧ - Шефови дипломатија Аустрије и Румуније, Михаел Шпинделегер и Кристијан Дијаконеску, заложили су се на „Евроспком форуму" у бенедиктанском манастиру Гетвајг у Доњој Аустрији, за реализацију стратегије за Дунав унутар ЕУ.


Иницијатива коју је покренула Аустрије, треба унутар ЕУ да слиједи упоредиве интересе као нпр. Медитеранске уније коју форсира Француска, или партнерство са истоком које подржава Чешка.

Дунав има велики симболички значај, нагласио је Шпинделегер истакавши да ће идеја, у договору са два европска комесара, бити званично представљена идућег мјесеца на савету шефова дипломатија.

Дунав тече у правцу проширења, констовао је он, додајући да та велика ријека повезује не само старе државе чланице ЕУ и младе чланице као што је Румунија, већ и земље као што је Србија која тек тежи ка чланству.

На иницијативу Беча и Букурешта подунавске земље су позване да учествују у изради заједничке стратегије, истакао је шеф аустријске дипломатије, указујући да је реакција била позитивна, као и да само Украјина није одговорила.

Та иницијатива има прије свега за циљ подстицање економског, политичког и културног повезивања подунавских земаља, како би се направио мост ка региону Црног мора.

„У црноморском региону се налазе земље које немају непосредну европску перспективу, али су тржиште будућности и регион будућности, што је у доба кризе веома важно", подвукао је он.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog