Svijet

Женева: Разговори Русије и Грузије

ЖЕНЕВА - У Женеви данас почиње пети круг преговора Русије и Грузије о безбједносним и хуманитарним питањима од прошлогодишњег кратког рата двије стране.


Дипломате не очекују неки велики напредак на дводневном састанку у Женеви у организацији ЕУ, ОЕБС и УН.

Циљ преговора је спријечити обнављање сукоба у вези са отцијепљеним грузијским регионима Абхазијом и Јужном Осетијом, али проблеми су присутни од прошлог круга преговора у фебруару.

Власти у Абхазији најавили су јуче да ће бојкотовати разговоре у Женеви као знак протеста због начина на који су УН описале статус региона.

Грузије је прије 10 дана оптужила Русију да охрабрује војну побуну прије вјежбе НАТО што је навело замјеника руског министра иностраних послова Григорија Карасина, учесника преговора, да изјави да је Тбилиси фактор дестабилизације у региону.

У међувремену, састанак званичника безбједности Грузије, Русије и Јужне Осетије отказан је 7. маја због неслагања о мјесту одржавања састанка.

Грузију потресају унутрашњи немири посљедњих недјеља уз протесте опозиције против предсједника Михаила Сакашвилија.

Незадовољство у земљи појачано је и чињеницом да је Тбилиси изгубио контролу над Абхазијом и Јужном Осетијом.

На разговорима у Женеви у фебруару Русија и Грузија су предузеле прве кораке ка спречавању новог војног сукоба прихватањем приједлога да се отворе непосреднији канали комуникације снага на терену.

Међутим, друга важна питања, укључујући кретање милиције и нагомилавање снага, још нису ријешена.

На састанку у фебруару нису ријешена хуманитарна питања, укључујући допремање помоћи грузијском становништву у Јужној Осетији и повратак избјеглица.

Као додатни проблем ОЕБС је прошле седмице најавио да прекида разговоре о продужетку мисије у Грузији.

У Грузији је распоређено око 20 посматрача ОЕБС заједно са 225 из ЕУ који надгледају прекид ватре.

 

Komentari
Twitter
Anketa

U ovom trenutku čega se najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog