Društvo

Планула зграда Европске комисије

БРИСЕЛ - У сjедишту Европске комисије у Бриселу данас је нешто послије 13 сати избио велики пожар, због кога је зграда евакуисана.


Црни густ дим куљао је са крова трокраког здања Комисије на Тргу Шуман. Више хиљада намјештеника је муњевито евакусано из зграде. У њој су само ватрогасци и спасилачке екипе.

За сада се не зна да ли има повријеђених. Згради не може да се приђе, јер су је блокирали полицајци и припадници безбjедносних служби. Они су рекли да се још не зна узрок пожара, као и да ли има жртава и колика је материјална штета.

Са централног дijела крова зграде дим и даље куља, али је знатно мањи него прије.

Зграду су окружили полиција и ватрогасна возила, као и кола за спасавање, а у кварту се осећа јак смрад од дима.

Околне улице су затворене за саобраћај. Запослени у ЕК у групама стоје око зграде и посматрају пожар.

Неколико министара иностраних послова који засједају у згради преко пута, изашли су да виде пожар у седишту ЕК, а међу њима је и белгијски министар Карел де Гухт.

Зграда Берлемон (Берлаyмонт) на Тргу Шуман реновирана је пре скоро пет година - предата је на употребу Европској комисији 1. јула 2004. Реновирање је трајало 11 година, рок за завршетак је више пута одлаган и коштало је више милијарди евра.

Зграда је површине 240.000 квадратних метара и има 18 спратова. Налази се у такозваном „европском кварту" Брисела, у коме је смјештено више институција ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog