Društvo

БХ парламентарци пречишћавају законе

САРАЈЕВО - Уставноправне комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ данас су у наставку друге заједничке сједнице утврдиле пречишћени текст Закона о суду БиХ и Закона о Тужилаштву БиХ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.


Члан Уставноправне комисије Представничког дома Лазар Продановић изјавио је да су усвојени пречишћени текстови једног и другог закона који ће се сада користити умјесто досадашњих измјена и допуна тих закона.

Он је рекао да су данас усвојени сви извјештаји аутентичних тумачења одредби Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, као и одредби Закона о јавном радиотелевизијском систему БиХ, Закона о слободним подручјима БиХ, те Закона о осигурању депозита у банкама БиХ.

Говорећи о аутентичном тумачењу одреби Закон о јавним набавкама, Продановић је истакао да је договорено да ће, пошто се 21. маја завршава амандманска фаза, бити поднесен приједлог амандмана у коме би се отклониле недоумице у вези са овим законским актом.

Уставноправна комисија Представничког дома парламента БиХ одржала је данас сједницу на којој је утврдила усклађеност с Уставом и правним системом и подржала начела Приједлога закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, којим се дефинише забрана негирања злочина холокауста и геноцида, а чији су предлагачи Екрем Ајановић, Ремзија Кадрић и Адем Хускић.

Продановић је рекао да су чланови Комисије из СНСД-а и СДС-а гласали против начела овог приједлога закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ.

"Наш став по овом питању је непромијењен. Када је ријеч о овако сложеним питањима, надлежно министарство требало би да донесе измјене и допуне закона о којима у Савјету министара БиХ треба да се постигне консензус, а не да се ради са оваквим приједлозима за ово осјетљиво питање", истакао је Продановић.

Уставноправна комисија Представничког дома утврдила је усклађеност са Уставом БиХ и правним системом и подржала начела Приједлога закона о измјени Закона о министарствима и другим тијелима управе БиХ.

Продановић је појаснио да је ријеч о измјенама које се односе на надлежности Министарства за људска права и избјеглице БиХ у контексту права људи који су имигрирали у БиХ и имају статус избјеглице.

Чланови Комисије једногласно су утврдили усклађеност с Уставом БиХ и правним системом Приједлога закона о забрани дискриминације, који је предложио Савјет министара БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog