Politika

Додик: Бајденова подршка Дејтонском споразуму

САРАЈЕВО - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је у Сарајеву да га радује подршка потпредсједника САД Џозефа Бајдена Дејтонском споразуму, а тиме и Српској.


"Нова америчка администрација подржава Дејтонски споразум и њихова приврженост том споразуму остаје трајна. Они у свему томе разумију позицију и постојање РС и залажу се да буде очувана дјетонска структура у БиХ и да се у свему томе жели убрзавање процеса европских интеграција", истакао је Додик синоћ након састанка са Бајденом.

Он је потврдио да се са Бајденом састао и насамо и да су разговарали о томе како унаприједити функционисање процеса приближавања БиХ ЕУ.

"Интерес је да БиХ буде функционалнија, али тако да то укључује безбједност за све. Да се нико не осјећа несигурним - ни појединац ни колективитет. Ја те вриједности дијелим", нагласио је Додик.

Када је ријеч о уставним промјенама, премијер РС је напоменуо да су многе реформе већ проведене у постојећој уставној структури и да постојећи устав није препрека за различите разговоре и договоре о томе.

"Постоје различита очекивања. Бајден је у свом говору рекао да треба одустати од максималистичких циљева и захтјева. Ја то подржавам и идем релаксиран из Сарајева", истакао је Додик.

Додик је рекао да је јуче на састанку са европским комесаром за спољну и безбједносу политику Хавијером Соланом, којем су присуствовали и предсједници Хрватске демократске заједнице БиХ, Драган Човић, Странке демократске акције, Сулејман Тихић, добио потврду ранијег става Брисела у вези са кандидатским статусом БиХ у ЕУ.

"Потврђено оно што сам сам чуо раније у Бриселу да није пристојно тражити кандидатски статус за БиХ док постоји ОХР. То је супротно пракси ЕУ. Земља мора да буде суверена у сваком смислу. Ми мислимо да треба обезбиједити да БиХ што је прије могуће аплицира за кандидатски статус за ЕУ. Да би то урадили морамо да завршимо послове везане за пет услова и два циља", појаснио је Додик.

Говорећи о чланству БиХ у НАТО, Додик је навео да нема ниједан разлог да буде против тога и да је јасно опредјељење да БиХ постане чланица тог савеза чим се створе услови за то и НАТО структуре буду спремне да приме БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog