Politika

Бајден: Не очекујемо од вас да признате Косово

БЕОГРАД - Потпредсједник САД Џозеф Бајден изјавио је данас у Београду да САД не очекују да Србија призна независност Косова. "То није наш предуслов за подршку европским интеграцијама Србије", рекао је Бајден новинарима у Палати Србије послије разговора са предсједником Србије Борисом Тадићем.


Он је додао да ће САД инсистирати на побољшању положаја Срба на Косову и Метохији, али очекују да Србија сарађује са ЕУ и другим међународним факторима на побољшању услова живота свих грађана на Косову.

"Слично желимо да Србија помогне САД и ЕУ у изградњи демократске и вишенационалне БиХ", рекао је Бајден и додао да јако цијени што је Тадић пружио руку Хрватској, БиХ и Македонији.

Он је нагласио да САД снажно подржавају чланство Србије у ЕУ и евроатлантске аспирацијама Србије, истичући да Србија мора да учини све да би били испуњени услови сарадње са Хашким трибуналом.

"Наши војни односи су веома снажни, а исто важи и за економске односе. Америчке компаније су велики инвеститори у Србији", рекао је он.

Бајден је указао на важност културне и образовне сарадње, што ће утицати на бољу сарадњу двије земље у будућности.

Бајден сматра да однос Србије и САД треба да се заснива на узајамном поштовању.

"У Србију сам дошао као представник администрације предсједника Барака Обаме. САД желе да продубе односе са Србијом и да Србија буде чланица евроатлантске заједнице", поручио је Бајден.

Он је додао да је Америка свјесна да је Србија централна тачка југоисточне Европе без које не може да успије њен развој.

Бајден је додао да је Обамина администрација од оснивања заинтересована за долазак у регион и да је ово важан корак који је данас учињен.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog