Politika

Црна Гора: Годишњица референдума

ПОДГОРИЦА - Црна Гора данас обиљежава трећу годишњицу референдума, на коме је обновила независност.


Према званичним резултатима Републичке референдумске комисије, на референдуму 2006. године гласало је 419 240 грађана или 86,5 одсто од укупног броја бирача. Црногорску независност подржало је 230 661 грађана или 55,5 одсто, док је против било 185 002 грађана или 44,5 одсто.

Одржавање референдума претходили су преговори представника блокова за независност и заједничку државу којима је преко словачког дипломате Мирослава Лајчака посредовала Европска унија (ЕУ).

У вишемјесечним преговорима највише спорења било је око већине која је потребна да би референдум успио.

Скупштина Црне Горе усвојила је 1. марта Закон о референдуму, који је договорен уз препоруку ЕУ, а на сједници 2. марта, на основу предлога предсједника Републике Филипа Вујановића донијела одлуку да референдум о државно-правном статусу буде одржан 21. маја.

За успјех референдума било је потребно да га подржи 55 одсто изашлих бирача.

Референдумско питање гласило је - Желите ли да Република Црна Гора буде независна држава са пуним међународно-правним субјективитетом.

За предсједник Републичке референдумске комисије (РРК) изабран је Словак Франтишек Липка.

Право изјашњавања на референдуму имали су грађани који су у складу са прописима о изборима имали бирачко право. Према подацима РРК право гласа на референдуму имало је 484 718 грађана.

Референдум је надгледало више од 3,4 хилјаде посматрача, од којих 2,27 хилјада домаћих и око 630 страних. Изјашњавање грађана пратило је и више од 630 домаћих и новинара из региона.

Скупштина Црне Горе усвојила је Закон о државним празницима којима је 21. мај проглашен Даном независности.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog