Politika

Амерички потпредсједник данас на Косову

БЕОГРАД - Потпредсједник САД, Џозеф Бајден, данас ће боравити у јужној српској покрајини. На аеродрому у Приштини дочекаће га високи званичници тзв. "Косова" и 50 студената америчке школе на Косову.


Ово је прва посјета неког од највиших америчких државника Приштини, од када су косовске институције прошле године самопрогласиле независност.

Током посјете Косову, Бајден ће се састати с највишим званичницима Косова, предсједником и премијером, а састанку ће присуствовати и предсједник косовске скупштине и министри иностраних послова и Безбједносних снага Косова.

Предвиђено је да се Бајден обрати посланицима Скупштине Косова, послије чега ће посјетити манастир Високи Дечани.

Послије посјете манастиру, предвиђено је да се Бајден сусретне са припадницима војске САД који су дио међународних мировних снага у кампу "Бондстил" код Урошевца.

Сабор СПЦ поништио је одлуку епископа рашко-призренског Артемија да не да благослов за најављену посјету Џозефа Бајдена манастиру Високи Дечани на Косову и Метохији. У саопштењу Светог арихијерејског сабора СПЦ се одлука Артемија поништава и изражава жаљење због ње.

"Она је у супротности са традиционалним хришћанским начелима гостољубља, дубоко укорењеним у српском народу, а посебно у нашим манастирима", каже се у саопштењу.

Бајден је јуче рекао у Београду, послије разговора са предсједником Србије Борисом Тадићем, да Америка "не очекује од Србије да призна Косово и да то није предуслов за добре односе двије земље, или подршку САД да Србија постране чланица ЕУ.

Тадић је оцијенио да је разговор са другим човјеком Бијеле куће био отворен и продуктиван и да може да отвори нову етапу америчке политике према Србији и западном Балкану, али је саговорника из Вашингтона подсјетио да Србија једнострано проглашену независност Косова сматра кршењем међународног права.

Предсједник Србије приредио је синоћ у згради Предсједништва свечану вечеру у част америчког потпредсједника, чиме је и завршена Бајденова посјета Београду.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog