Društvo

Британска МИ5 уцјењује муслимане

ЛОНДОН - Пет припадника муслиманске заједнице у Великој Британији је поднијело тужбе против Службе безбједности ове земље (МИ5) која, како наводе, настоји да их уцјенама и малтретирањем регрутује као доушнике, ексклузивна је вест до које је дошао „Индипендент".


Ових пет појединаца, поријеклом из Сомалије, поднијело је званичне тужбе полицији, истражном органу који надзире рад Службе безбједности и свом локалном члану парламента Френку Добсону, наводећи да их је ова служба уцијењивала да ће бити проглашени терористима, затворени и мучени у Великој Британији и иностранству уколико са њом не буду сарађивали.

Лист напомиње да су информације које обавјештајне службе добију од доушника од пресудног значаја за осујећивање терористичких напада, али да тврдње које су изнијела ова петорица муслимана, старости од 19 до 25 година, истовремено изазивају забринутост јер је реч о принуди од стране угледне Службе безбједности и угрожавају даље прикупљање информација.

Тројица подносилаца тужби су са аеродрома ван Велике Британије по налогу МИ5 депортована назад у земљу, где су их агенти ове службе оптужили за везе са исламским екстремистима и уцијенили да ће им, уколико буду сарађивали, укинути забрану путовања и да им неће пријетити затвором.

Осталима су, пише лист, отворене пријетње упућиване путем бројних анонимних телефонских позива, пријећено је и њиховим породицама, прилазили су им агенти прерушени у поштаре.

Сви оштећени појединци раде као волонтери у једном дому за дјецу са посебним потребама, чији директор истиче да су они узорни млади људи и да овакво малтретирање, само због тога што исповиједају другу вјеру и што су другачије боје коже, представља „рецепт за катастрофу" и указује на расизам и исламофобију.

Припадници Службе безбједности МИ5 и полиције су одбили да коментаришу ове случајеве за „Индепендент", док се на вебсајту МИ5 оспоравају тврдње да ова служба уцјењује и малтретира муслимане.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog