Politika

Јеремић: Никаквих притисака од стране Бајдена

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић потврдио је да током посјете америчког потпредсједника Џозефа Бајдена није било никаквих закулисних притисака ни око чега, па ни око НАТО.


"Бајден је изнео став Америке да би они волели да виде Србију као пуноправног члана НАТО. То, међутим, није у складу са нашом државном политиком, која се у домену одбране заснива на војној неутралности. Речено му је да смо у циљу обезбеђивања мира и стабилности у региону, спремни за блиску сарадњу у оквиру програма "Партнерство за мир"", рекао је Јеремић.

 Tон разговора америчког потпредсједника са домаћинима у Београду уопште није имао призвук условљавања, а почетак "нове етапе" односа Србије и САД обиљежен је исказом да српско признавање Косова није императив.

Јеремић је рекао да нема више нејасноћа о томе шта су тачно позиције Београда и Вашингтона у вези са свим тачкама од важности за Србију.

"Спремност за сарадњу и легитимизација разлика главни су резултати посете. Прихватамо да се снажно не слажемо у вези са Косовом, али смо спремни да о свим другим питањима сарађујемо. Заједнички приоритети су мир, стабилност и европска интеграција западног Балкана. При том, ми настављамо снажну дипломатску и правну борбу против независности Косова и Метохије", истакао је Јеремић.

На питање да ли је омекшао став САД о српској иницијативи пред Међународним судом правде да се испита одлука о независности Косова, Јеремић је рекао да без обзира на то шта Америка о томе мисли, његов утисак је да је показано разумијевање за легитимно право Београда да се демократским средствима бори за оно што је интерес Србије.

"Отпор САД овим нашим напорима врло вероватно ће бити настављен, али, биће у домену "легитимизованог размимоилажења", сматра Јеремић.

Шеф српске дипломатије рекао је да у разговорима са Бајденом није била тема да Србија са Косовом успостави добросусједске односе.

"Ми не можемо да успоставимо такве односе са делом своје територије. Србија жели најбоље могуће односе са свим својим суседима, али Косово нам није сусед. То не значи да не желимо најбоље односе са свим грађанима Србије који живе на Косову, било да су српске или албанске националности. Учинићемо све да живот свих наших грађана на Косову и Метохији буде што је могуће мање заточеник наших политичких разлика", нагласио је Јеремић.

Одговарајући на питање да ли је српском врху препоручено да "олабави" подршку премијеру Републике Српске Милораду Додику, како се спекулисало?, Јеремић је рекао да није ово била посјета у којој су испоручивани било какви захтијеви.

"Говорило се, пре свега, о миру и стабилности у БиХ и подршци њеном територијалном интегритету. Око тога није било суштинских размимоилажења, наша заједничка жеља је да БиХ видимо као просперитетну државу, чланицу ЕУ", рекао је шеф српске дипломатије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog