Politika

Сеад Авдић не добија агреман од Београда

САРАЈЕВО - Сеад Авдић, кога је Предсједништво БиХ на приједлог бошњачког члана Хариса Силајџића, именовало за амбасадора БиХ у Србији, неће добити агреман, јер се налази у групи локалних ратних функционера из Тузле које Србија сумњичи за наводни ратни злочин из 1992. године познат као "тузланска колона".У вријеме дешавања око "Тузланске колоне", Авдић је био замјеник начелника општине Тузла и врло утицајан политичар.


"Ако би сада покушао да пређе границу са Србијом, био би одмах ухапшен и провео би се исто као његов суграђанин Илија Јуришић, који у београдском затвору чека исход суђења" - тврдe добро обавијештени извори и појашњавају да је именовање Авдића, заправо, Силајџићев покушај да настави политику хладних дипломатских односа са Србијом.

Према писању загребачког листа, Авдићево именовање уопште није случајно, јер је Силајџић на овај начин испунио и својеврсно обећање Авдићу за дипломатску каријеру, с обзиром да је он као посланик у Представничко дому Парламентарне скупштине БиХ гласао против "априлског пакета" уставних промјена и тако помогао Силајџићу да обори тај приједлог.

Како Авдић није одустајао од захтјева да постане амбасадор, односно инсистирања на испуњавању обећања, Силајџић је одлучио да једним ударцем убије двије муве - Авдића именује за амбасадора у земљу у коју не може ући, испуни обећање које је дао и истовремено настави дипломатску пат позицију у односима са Србијом".

Авдић је за сарајевску штампу изјавио да очекује да ће Београд што прије одобрити агреман, односно да ће у скорије вријеме преузети позицију амбасадора БиХ у Србији.

"Заиста не видим ниједан разлог да би се моје именовање за амбасадора на било који начин могло оспоравати" - рекао је Авдић, додајући да за њим није расписана никаква потјерница, да се његово име не налази на листи пет лица у Србији осумњичених за случај "тузланске колоне".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog