Društvo

Церић више не заслужује добродошлицу

БЕОГРАД - Министарство вјера Србије саопштило је данас да је поглавар Исламске заједнице БиХ Мустава Церић, приликом недавне посјете Исламској заједници у Србији, "упутио врло претеће и увредљиве поруке Републици Србији" и оцијенило да Церић "не заслужује да буде добродошао гост" у Србији.


У саопштењу Министарства вјера наводи се да је контроверзни реис-ул-улема Исламске заједнице БиХ Мустафа Церић, један од неколико бошњачких политичара који су имали приступ тајним ратним финансијским фондовима и творац идеје о Бошњацима као дијелу турског народа, као и хегемонистичке великобошњачке идеологије о босанској нацији од три етничке групе.

"Реис Церић негира постојање српске нације у БиХ", навело је Министарство вјера Србије и оцијенило да је он приликом посјете Исламској заједници у Србији од 17. до 20. маја "упутио је врло претеће и увредљиве поруке Републици Србији".

У саопштењу се наводи да је Церић на скупу у Новом Пазару, у виду својеврсне заклетве, присутнима пренио поруку са надгробног споменика ратног лидера босанских Муслимана Алије Изетбеговића: "И кунемо се Великим Богом да нећемо робови ничији бити".

"Церић је подржавао и сецесију Косова и Метохије. Јавност, с тога, оправдано поставља питање да ли реис Церић прети Републици Србији ратним обрачуном по босанском или косовском сценарију и шта тако непромишљена особа уопште ради у нашој земљи?", истиче се у саопштењу.

Министарство вјера Србије наводи да је и "поред ове опасне претње коју је упутио Републици Србији, а која је на истом злослутном трагу као и његова идеологија да српска нација у БиХ не постоји, реис Церић је неосновано и дрско изјавио да се `у Србији крше људска права муслимана`".

Како је примијетило Министарство вјера Србије, "верски поглавар муслимана у БиХ, који негира постојање српске нације у тој суседној земљи и тиме Србима ускраћује право на постојање", оптужује Републику Србију за "кршење људских права муслимана".

"Непристрасан посматрач може само да се упита докле досежу границе Церићевог лицемерја. Наравно, измишљотину о `кршењу људских права муслимана` одмах су демантовали угледни политички и верски лидери Бошњака и муслимана у Републици Србији", наводи се у саопштењу.

Министарство вјера Србије нагласило је да оно пружа знатну финансијску помоћ за вјерске, културне, просвјетне и научне потребе муслимана /исламска вјеронаука, медресе, часописи и новине, стипендије/ у Републици Србији.

"Министарство вера Републике Србије примило је к знању речи реис-ул-улеме Мустафе Церића и озбиљно схватило претње које је овај верски поглавар директно и индиректно упутио Републици Србији и њеној безбедности. Због тога сматрамо да Мустафа Церић не заслужује да буде добродошао гост у нашој земљи", закључује се у саопштењу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog