Društvo

Потписана вишеградска декларација

ВИШЕГРАД - Скупштина општине Вишеград усвојила је данас одлуку о прихватању Меморандума о сарадњи и разумијевању између Европског покрета у БиХ и ове општине, као и Вишеградску декларација којом се пружа пуна подршка процесу интеграција БиХ у ЕУ.


''Ми потписници Вишеградске деклерације изјављујемо да ћемо бити партнери у остварењу контаката између субјеката локалне заједнице, државних институција и европских сарадника у области економске, културне, спортске и других видова сарадње'', наводи се у Декларацији.

Европски покрет у БиХ, у сарадњи са Вишеградском групом која окупља истоимене градове из Пољске, Чешке, Мађарске и Словачке, иницирао је пројекат Уније европских градова у БиХ.

Потписивањем декларације Вишеград ће се наћи у групи проевропских градова у БиХ, као што су Бањалука, Пале, Сребреница, Лакташи, Шековићи, Зворник, Источно Ново Сарајево, Модрича, Градишка, Витез, Горажде, Градачац, Бихаћ и Зеница, који су већ чланови Уније.

Свечана оснивачка скупштина Уније европских градова у БиХ заказана је за 25. мај у Вишеграду под покровитељством члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића.

На њој ће учестовати и представници Печуха из Мађарске, Франкфурта из Њемачке и Брна из Чешке, као и амабасадори неколико европских земаља.

Начелник општине Вишеград Томислав Поповић рекао је да ће то бити велики догађај за Вишеград, који је отворен европски град и који ће у друштву осталих лакше стићи до европских интеграција.

Меморандум о сарадњи и разумијевању између Европског покрета у БиХ и општине Вишеград потписали су генерални секретар Европског покрета за БиХ Предраг Праштало и начелник општине Вишеград.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog