Politika

Церић непожељан у Србији

БЕОГРАД - Министарство вјера Србије оцијенило је данас да је „контроверзни" реисулема Исламске заједнице Босне и Херцеговине Мустафа Церић, током боравка у посјети Исламској заједници у Србији, којом руководи главни муфтија Муамер Зукорлић, „упутио врло пријетеће и увриједљиве поруке Србији".


У саопштењу министарства је наведено да је оно примило к знању ријечи реисулеме Церића и „озбиљно схватило пријетње које је овај вјерски поглавар директно и индиректно упутио Републици Србији и њеној безбједности".

„Због тога сматрамо да Мустафа Церић не заслужује да буде добродошао гост у нашој земљи", истиче се у саопштењу. Министарство је указало да је реисулема један од неколико бошњачких политичара који су имали приступ тајним ратним финансијским фондовима и да је творац идеје о Бошњацима као дијелу турског народа и хегемонистичке великобошњачке идеологије о „босанској нацији од три етничке групе".

Церић је, подсјећа се у саопштењу, на скупу у Новом Пазару, у виду својеврсне заклетве, присутнима пренио поруку са надгробног споменика ратног лидера босанских Муслимана Алије Изетбеговића: „И кунемо се Великим Богом да нећемо робови ничији бити".

У саопштењу је наведено и да је Церић подржавао сецесију Косова и Метохије, као и да јавност стога оправдано поставља питање да ли реисулема Церић пријети Србији ратним обрачуном по босанском или косовском сценарију и шта тако непромишљена особа уопште ради у нашој земљи?

„И поред ове опасне пријетње коју је упутио Републици Србији, а која је на истом злослутном трагу као и његова идеологија да српска нација у Босни и Херцеговини не постоји, реисулема Церић је неосновано и дрско изјавио да се 'у Србији крше људска права муслимана'", наведено је у саопштењу.

Вјерски поглавар муслимана у Босни и Херцеговини, који негира постојање српске нације у тој сусједној земљи и тиме Србима ускраћује право на постојање, „оптужује" Републику Србију за „кршење људских права муслимана", констатује се у саопштењу.

Додаје се да непристрасан посматрач може само да се упита докле досежу границе Церићевог лицемјерја.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog