Društvo

Сукоб анархиста и полиције у Београду

БЕОГРАД - Око 50 присталица анархосиндикалистичког покрета сукобило се данас са полицијом у центру Београда због привођења њихове активисткиње.


Активисткиња је приведена послије протеста одржаног због хапшења другог анархисте, Ратибора Тривунца, који је у сриједу ухапшен и потом осуђен на 10 дана затвора јер је запалио америчку заставу.

Спаљивање заставе је симболичан чин протеста и сматрамо да је поступак судије за прекршаје скандалозан, поручила је активисткиња за коју су њене колеге рекли да се зове Маја Крек.

Анархисти су на протесту развили трансапрент са натписом „Смрт државном фашизму" и „Слобода за Ратибора", а потом су запалили мале папирнате америчке заставе и једну платнену заставу ЕУ.

Полиција је у међувремену одвојила активисткињу Анархо-синдикалне иницијативе, што је изазвало бурну реакцију анархиста и сукоб са полицијом.

У покушају да спријече привођење, они су легли испред полицијског возила, али су полицајци успјели да одведу активисткињу у станицу.

Док је протест трајао, саопштено је да је Ратобор Тривунац пуштен из притвора. Тривунац се на крају придружио протесту организованом са захтевом да он буде пуштен на слободу.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog