Društvo

Перановић: Нисмо надриљекари

БЕОГРАД - Руководилац Духовно- рехабилитационог центра Црна Река, код Новог Пазара, протојереј Бранислав Перановић, негирао је данас да у раду тог центра постоје елементи надриљекарства и надриапотекарства, јер се зависници не лијече, већ одвикавају од наркотика.


Перановић је изјавио Танјугу да се зависницима лекови дају према упутствима лекара и психијатара, која су добили пре доласка у Центар, напоменувши да коришћење тродона није дозвољено.

Центар је црквена институција и припада епархији Рашко- призренској, рекао је он истакавши да зависници у ту институцију долазе својевољно и да је с обзиром на врсту зависности, „чврста рука неопходна".

У недељнику „Време" објављен је чланак, а на сајту и видео запис који је начињен у Духовно-рехабилитационом центру Црна Река, на коме се види како зависника туку песницама, ногама, па чак и лопатом.

„Инспекција ће утврдити ли је оправдано да оваква институција постоји" казао је Перановић, истичући да тај центар има одлучну сарадњу са локалним здравственим установама.

Поред руководиоца у центру, где је тренутно на одвикавању 200 штићеника, раде и 23 помоћника, а препоручена накнада за боравак зависника у Центру је 350 евра.

„Никада нисмо вратили зависнике који немају новца да плате боравак овде", напоменуо је Перановић, додајући да неки остају десет дана, а неки и по четири године.

Омбудсман Саша Јанковић данас је против девет идентификованих особа у Духовно-рехабилитационом центру Црна Река поднео кривичну пријаву, због надрилекарства, надриапотекарства и наношења тешких физичких повреда штићеницима.

Здравствени инспектори Министарства здравља и представници Министарства унутрашњих послова почели су да испитују истинитост тврдњи о методама лечења зависника у том центру.

Ресорно министарство сачекаће резултате инспекцијског надзора, који је према ријечима Перановића завршен, како би се утврдило постојање елемената који указују на пружање здравствених услуга које се могу подвести под надрилекарство.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog