Društvo

ЧЕЗ покреће спор против Републике Српске


БАЊА ЛУКА- Чешка електропривреда (ЧЕЗ) предала је приједлог за покретање међународног арбитражног спора против партнера из Републике Српске у пројекту изградње нове термоелектране у Гацку, наводи се у њиховом поднеску упућеном берзи.


"Висину суме ни друге детаље ЧЕЗ у току арбитраже неће коментарисати", изјавила је чешкој агенцији ЧТК портпарол компаније Ева Новакова.

Незванично се сазнаје да одштетни захтјев ЧЕЗ износи око 60 милиона евра, не рачунајући камате у току трајања арбитраже.

Чеси су почетком ове године саопштили да се повлаче из пројекта с "Електропривредом РС" у Гацку, процијењене вриједности од 1,4 милијарде евра, наводећи да ће продати свој удио у заједничком предузећу "Нове електране РС".

Они оптужују ЕРС да није учинио ништа на реализацији пројекта изградње нове термоелектране у Гацку, планиране снаге 660 мегавата, најављујући подношење захтјева за накнаду штете.

Извршни директор ЧЕЗ Данијел Бенеш недавно је изјавио да не искључује да ће због пропалог пројекта у Гацку прибјећи међународној арбитражи.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац изјавио је да га не изненађује покретање активности ЧЕЗ које претходе арбитражи према правилима Међународне трговинске коморе у Паризу.

"То је корак који смо могли да очекујемо без обзира на разговоре који су сво вријеме били вођени са чешким партнером. Наши правни тимови су се припремали за сваки од могућих сценарија, па и овај који се односи на покретање арбитраже", рекао је Пухалац, истичући да су шансе РС у том спору "правно врло утемељене".

Он је навео да су на посљедњем састанку са ЧЕЗ дали низ приједлога који воде у правцу реализације пројекта у Гацку и показали да су, упркос свему, спремни за разговоре који неће угрозити интересе партнера и РС.

Генерални директор ЕРС Бранислава Милекић оцијенила је да арбитража није најбољи пут за рјешавање спорних питања, али је указала да се њихов правни тим, који чине и искусни спољни адвокати, припремао и за ту варијанту.

У Управи ЕРС сматрају да је договор могућ и након покретања арбитражног поступка, наводећи да су им као алтернативно рјешење предложили споразум о докапитализацији Рудника и Термоелектране (РиТЕ) Гацко.

"Уколико ЧЕЗ, ипак, покрене арбитражу и одбије нашу иницијативу за мирно рјешење, искористићемо сва правна средства која су нам на располагању како бисмо заштитили основне интересе ЕРС, РиТЕ Гацка, потрошача и РС", нагласила је Милекићева.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog