Društvo

СПЦ: Нови састав Синода

БЕОГРАД - Нови састав Светог архијерејског синода, који ће управљати Српском православном црквом између два сабора, по свој прилици, представља компромис између "конзервативније" и "прогресивније" струје у СПЦ, пише београдска "Политика".


Свети архијерејски сабор изабрао је у сриједу четири нова члана Светог синода - двојицу искуснијих архијереја, епископе нишког Иринеја и бачког Иринеја, и двојицу млађих владика - епископе захумско-херцеговачког Григорија и далматинског Фотија.

Лист пише да је овакав избор чланова Синода у појединим црквеним круговима назван "кризни менаџмент", од кога се очекује да успјешније руководи СПЦ која се, због дуже болести патријарха Павла, суочава са многим изазовима.

Према сазнањима "Вечерњих новости", владика Григорије биће задужен за црквене финансије, Иринеј бачки за односе цркве са другим конфесијама и иностранством, Иринеј нишки за протокол и текућа питања, док ће владика Фотије, између осталог, бити задужен за мисију цркве на Косову и Метохији.

Лист наводи да је пуно гласова који указују да оваква постава "црквене владе" значи јачање овог највишег црквеног тијела, што је неопходно у ситуацији када је СПЦ без активног поглавара.

Упућени у збивања у СПЦ, међутим, истичу и да овакав Синод представља својеврсну побједу "струје" млађих епископа, који се залажу за темељну реформу СПЦ и избор новог патријарха.

Од претходних чланова Синода, којима је истекао двогодишњи мандат, у овом црквеном тијелу остао је само митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који једини има писмено овлашћење патријарха Павла од маја 2007. године да га замјењује у црквеним пословима. Неки сматрају да је управо то један од разлога за његово остајање у овом црквеном тијелу.

Новоизабрани члан Синода СПЦ владика Григорије оцијенио је да чланове тог тијела чека велики посао који ће владике морати заједнички да обављају.

"Мој утисак је да нас очекује доста посла и велика одговорност, а да ли ћемо на све то успјети да одговоримо друго је питање" рекао је владика Григорије.

Он је додао и да ће чланови Синода тај посао морати да обављају, како је рекао, заједнички, а никако појединачно.

Један од нових чланова Синода, владика нишки Иринеј објашњава да је рано за приче о томе чиме ће се нова "црквена влада" прво позабавити.

"Конститутивна седница тек треба да се закаже. На њој ће се састати чланови старог и новог Синода, затим треба да се распореде теме и тек би се онда могло нешто конкретно рећи о раду и плановима овог Синода", рекао је владика Иринеј за "Политику".

Протођакон Прибислав Симић, професор Православног богословског факултета у пензији, каже да на нови састав Синода гледа са доста оптимизма и сматра да ће то што су у њега ушле и старије и млађе владике различитих ставова допринијети "смиривању страсти" у црквеним круговима, али и међу вјерницима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog