Politika

Јеремић: Спријечити усвајање саудијске резолуције

БЕОГРАД - Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић изразио је наду да ће Србија дипломатским средствима успјети да спријечи да на министарској конференцији Организације исламске конференције /ОИК/ буде усвојена резолуција Саудијске Арабије, којом се исламске земље позивају да одмах признају независност Косова.


Јеремић је рекао да је конференција ОИК почела у главном граду Сирије, Дамаску агресивним наступом Саудијске Арабије, која од 57 земаља чланица ОИК тражи да, у име подршке муслиманској браћи, моментално признају независност Косова.

"То смо очекивали, зато смо и били изузетно дипломатски активни", рекао је Јеремић синоћ за Телевизију "Пинк", појаснивши да је у протеклих 48 часова био у сталној телефонској вези са оним чланицама ОИК које подржавају став Србије.

Према његовим ријечима, циљ Београда је да се та резолуција "разводни" амандманима и тако из ње отклони било какав позив на признавање Косова, као независне државе.

Шеф српске дипломатије је навео да су Иран, Сирија, Алжир и Египат земље које подржавају ставове Србије, додавши да се у Дамаску не налази делегација Србије, зато што она није чланица ОИК.

Јеремић је рекао да Србија жели да добије статус посматрача у тој организацији и да ће се о томе одлучивати у Дамаску.

"За сада из Београда, даљински и преко пријатеља, чинимо све што је могуће да спречимо усвајање саудијске резолуције", рекао је Јеремић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog