Svijet

Oбама забринут због корејских проба

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Барак Обама рекао је данас да сјевернокорејска нуклеарна и ракетна проба "изазива озбиљну забринутост свих држава".


"Сјеверна Кореја директно и несмотрено изазива међународну заједницу. Понашање Пјонгјанга појачава тензије и нарушава стабилност у сјевероисточној Азији", наводи се у саоптшењу америчког предсједника.

Шеф чешке дипломатије Јан Кохут, чија земља предсједава ЕУ, такође је пред састанак министара иностраних послова европског блока и земаља Југоисточне Азије у Ханоју изразио "узнемиреност" саопштењем Сјеверне Кореје да је извршила нуклеарну пробу.

Јужнокорејска новинска агенција "Јонхап" јавила је јутрос, позивајући се на дипломатски извор, да је Сјеверна Кореја испалила пројектил кратког домета само неколико часова након што је саопштила да је извршила нуклеарну пробу.

Након што је Сјеверна Кореја испалила балистичку ракету, која се распала непосредно послије лансирања, али је дизајнирана како би погодила обалу САД, у јулу 2006. године у Савјету безбједности УН усвојена је резолуција којом је Пјонгјангу забрањено испаљење далекометних пројектила.

Савјет безбједности УН позвао је и на пооштрење санкција Пјонгјангу након лансирања ракете. Резолуцијом Сјеверној Кореји није забрањено да испаљује пројектиле кратког домета

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog