Politika

Радмановић у Београду: Поправити односе Србије и БиХ

БЕОГРАД - Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић изјавио је да је његов циљ да се што прије поправе односи Србије и БиХ, који су дуже времена оптерећени прошлошћу, и да се подигну на што виши ниво, оцијенивши да је то и циљ Србије.


Радмановић сматра да је то показао и предсједник Србије Борис Тадић, прије свега, доласком у Сарајево.

"Показао је каква је концепција власти када су у питању комшије. И из БиХ треба радити тако нешто. Зато је моја посјета Србији у ствари узвратна посјета", рекао је Радмановић у интервјуу за "Вечерње новости" пред данашњу званичну посјету Београду.

Радмановић је додао да је природно да је посјета оптерећена зато што неће доћи чланови Предсједништва БиХ из реда хрватског и бошњачког народа.

"Они имају своје разлоге, али ја се с тим не слажем", нагласио је Радмановић и додао да то није добар показатељ да БиХ у цјелини жели поправити односе.

Он је изразио наду да ће са Тадићем направити кораке напријед, оцијенивши да је свима у региону циљ да успоставе добре односе са комшијама.

"То је и неписани услов уласка у ЕУ. Нажалост, БиХ, од три сусједа, само има добре односе са Црном Гором, али се са друге двије велике државе све више погоршавају", додао је Радмановић.

Према његовим ријечима, члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић није одабрао прави пут одговором на потјернице из Србије за злочин у Добровољачкој улици.

"Сви предсједници држава морају олакшавати, а не компликовати односе са другим државама. Постоје ствари које оптерећују односе Србије и БиХ. Нажалост, неки политичари компликују такву ситуацију", додао је Радмановић.

Он каже да Комшић управо то ради, али да је то је његово право.

"Моје мишљење је да је требало да уради обрнуто. Правосуђе је у свим земљама одвојено од политике и оно ради свој посао и ту нема мјеста за мијешање политичара", поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он наводи да БиХ још није међунационално стабилизована држава и да је то могло да се уради још прије неколико година да је рађено по Уставу и додаје да постоји осјећај као да конститутивни народи нису равноправни.

"Према Уставу, БиХ је сачињена од три народа и два ентитета и сви би требало би да буду равноправни. Неодговорне изјаве политичара само даље компликују ситуацију, а то нас удаљава од онога за шта се сви у БиХ декларативно залажемо, а то је пут у ЕУ, која не трпи овакве ствари", додао је Радмановић.

Он је нагласио да поједини политичари не желе равноправност, већ доминацију једног народа и да је то посебно осјетљиво када је ријеч о злочинима.

"Читава `фрка` око `Добровољачке` добија још горе лице, јер политичари који о њој причају уопште не причају о чињеници да се ту догодио злочин, а поготово не говоре да би за то неко требало да одговара. Жалосно је да 17 година послије рата још причамо ко је крив за рат", сматра Радмановић.

Он наводи да ни политичари, ни судови не пишу историју, иако се у БиХ и то ради, те да је тачно да се уз помоћ правосуђа покушава доћи до неких оцјена о рату и прошлости БиХ.

"Али, тако се не може писати историја. Примјер је да још немамо тачне оцјене и све информације о Другом свјетском рату, мада већ неки покушавају да их дају. Политичари и судови не пишу историју, него све оцјене дају из дневнополитичких интереса. То је контрапродуктивно и то завађа народе у БиХ", истакао је Радмановић.

Радмановић је нагласио да ће данас у Београду разговарати са Тадићем о томе да се да агреман за Сеада Авдића да буде нови амбасадор БиХ у Србији, јер против њега није било оптужница.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog