Nauka

Рачунар из 72 ормана

БЕРЛИН - У истраживачком центру у Јилиху данас је пуштен у рад најбржи суперрачунар у Европи и трећи по брзини у свијету.


Како је саопштила та научна установа, рачунар „Јуџин" ради брзином већом од једног петафлопа у секунди, што значи да током једне секунде може да обави један милион милијарди (број са 15 нула) рачунских операција.

То је 50.000 пута брже од онога што успјевају да остваре данас најмодернији лични рачунари.

„Јуџин" је смјештен у 72 „ормана" величине телефонских говорница са воденим системом хлађења, а читавом постројењу потребно је 5,3 мегавата струје, што производи веће постројење које користи енергију вјетра.

Суперрачунари се користе за захтјевна истраживања у симулацијама климе, метеорологији и космичким истраживањима.

Према подацима истраживачког центра Јилих, „Јуџин" се налази међу три најбржа суперрачунара на свету, а ранг листа ће бити објављена крајем јуна.

Нови рачунар користиће се за научне симулације, што значи да ће истраживачи моћи да га користе за рјешавање проблема у области физике, хемије, биологије, метеорологије, астрономије и екологије.

Прављење „Јуџина" финансирали су њемачка држава и савезна покрајине Сјеверна Рајна-Вестфалија.

Нови ИБМ суперрачунар из серије „блуе џин" има радну меморију од 144 терабајта, што одговара капацитету 150.000 модерних личних компјутера.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog