Društvo

''Добровољачка улица'' пред правосудним органима Србије?

БАЊА ЛУКА - Отварање случаја "Добровољачка улица" пред правосудним органима Србије могло би да разоткрије, не само починиоце гнусног и подмуклог напада на ненаоружану колону ЈНА 3. маја 1992. године, већ и праву слику почетка рата у БиХ, због чега, уосталом, званично Сарајево панично захтијева обустављање процеса у Београду, изјавио је адвокат Синиша Ђорђевић.


Ђорђевић, који је бивши шеф Бироа Владе Републике Српске за односе са Хашким трибуналом, појаснио је да би судски процес открио низ детаља о самом командном ланцу, који је осмислио, наредио и водио напад на припаднике ЈНА приликом њиховог мирног повлачења из Сарајева.

"То је оно што жуља званично Сарајево и разумљиво је што је расписивање међународних потјерница за одговорнима за злочин у Добровољачкој изазвало пометњу у бошњачком политичком врху. Њихово инсистирање на повлачењу оптужница и тврдња да Србија није надлежна да суди у овом случају, нису ништа друго до обично политиканство", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић тврди да сарајевски званичници и даље желе да задрже ексклузивно право на улогу једине жртве протеклог рата.

Ђорђевић је упитао зашто таквих реаговања није било када се у Србији судило припадницима "Жутих оса" из Зворника, који су, такође, држављани БиХ, али српске националности, када је београдско правосуђе било надлежно да суди, док "Добровољачком", по мишљењу "сарајевске политичке чаршије", може да се бави једино и само правосуђе БиХ.

"Правосуђе БиХ имало је цијелих 17 година на располагању да се позабави овим случајем, а могао је то да уради и Хашки трибунал, којем је још 2000. године прослијеђен предмет `Добровољачка`. Нико ништа није урадио и сад, када је ствар у своје руке узела Србија, појавио се проблем", навео је Ђорђевић.

Он је појаснио да Србија, као суверена земља, има право да суди за ратне злочине, па самим тим и оне почињене у Добровољачкој улици.

Бањолучки адвокат Миљкан Пуцар рекао је да не постоји разлог због којег би Србији било онемогућено суђење у овом случају, јер има право, али и обавезу да суди осумњиченима за ратне злочине, као потписница низа европских и међународних конвенција које јој то право гарантују.

Пуцар је напоменуо да "Добровољачка улица", нажалост, није једини случај које правосуђе БиХ још није процесуирало и подсјетио на бројна обећања о подизању оптужнице против команданта Петог корпуса Армије РБиХ генерала Атифа Дудаковића, затим суђење одговорнима за злочине у Кравици, у "тузланској колони" и другим.

Министар правде БиХ Бариша Чолак недавно је изјавио да није спорно да се у Добровољачкој догодио злочин, чиме треба да се позабави правосуђе БиХ, али је то могуће урадити и у било којој другој земљи.

Представници борачких удружења Федерације БиХ најавили су за данас у 12.00 часова тридесетоминутни мирни протест у бившој Добровољачкој улици у Сарајеву, потврдио је портпарол Министарства унутрашњих послова сарајевског Кантона Ирфан Нефић.

Нефић је рекао да ће се протести одржати испред Министарства одбране БиХ, поводом расписаних потјерница Интерпола Србије за 13 лица која су учествовала у догађајима у Добровољачкој улици 1992. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog