Politika

Додик: Резолуција СДА је антидејтонска

БAЊAЛУКA/СAРAЈЕВО - Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је неодржива резолуција СДA о уставној реформи БиХ, којом се предвиђа укидање ентитетског гласања, јер је антидејтонски документ и антидејтонска политика те странке.


"На такав начин СДA може да прави уставне реформе у БиХ само сама са собом", рекао је Додик коментаришући резолуцију о уставним реформама СДА, као и излагање предсједника странке Сулејмана Тихића на јучерашњем Конгресу.

Он је додао да су Тихићеве тврдње да се уставне реформе у БиХ "поново враћају на априлски пакет, на шта јасно указује посјета потпредсједника СAД Џозефа Бајдена и високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијера Солане", ноторна лаж.

"Ни Бајден ни Солана ни у једном моменту нису говорили о априлском пакету већ о потреби да се у БиХ договара и да се иде напријед. Враћање априлског пакета није могуће и то само прижељкују они који не желе да се десе уставне промјене", истакао је Додик.

Премијер Српске је додао да ништа из априлског пакета не може да уђе у садашње преговоре, те да РС није заинтересована за уставне промјене, али да уважава реалност да други јесу.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Милорад Живковић рекао је да ништа није ново да СДA наглас каже какву политику ће водити.

"Aко ћемо заједнички градити БиХ, сасвим је сигурно да је нећемо градити на начин на који је види СДA, већ на договору, а ту нам не помаже њихово свакодневно призивање међународне помоћи за њихове нереалне амбиције", навео је Живковић.

Он је истакао да је априлски пакет мртав, да је Дејтонски мировни споразум полазна основа за уставне реформе, а да су полазиште за представнике Српске ставови које је усвојила Народна скупштина РС.

Посланик ПДП-а у Представничком дому парламента БиХ Бранко Докић каже да се у јавности мало говори о томе да Бошњаци у Парламентарној скупштини БиХ могу да користе могућност каква је ентитетско гласање.

Докић је нагласио да ниједна одлука, када јој се противе Бошњаци, не може да прође у парламенту БиХ.

"То се не зове ентитетско гласање, али суштински има исти ефекат као и оно јер Бошњака у парламенту БиХ има сасвим довољно да оборе било коју одлуку", рекао је Докић.

На Петом конгресу СДА, који је одржан јуче у Сарајеву, Сулејман Тихић поново је изабран за предсједника странке. За њега је гласало 425 делегата. Тихићев противкандидат Бакир Изетбеговић добио је 301 глас, а Аднан Терзић 19 гласова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog