Svijet

Сјеверна Кореја: Ништа нас не обавезује на примирје!

СЕУЛ - Сјеверна Кореја, суочена са међународним санкцијама због извршења нуклеарне пробе, запријетила је данас да ће напасти Јужну Кореју, након што се Сеул придружио иницијативи за провјеру бродова за које се сумња да носе оружје за масовно уништење.


Портпарол сјевернокорејске армије изјавио је да земљу више не обавезује примирје потписано на крају Корејског рата вођеног од 1950. до 1953. године, зато што Вашингтон игнорише своју одговорност као потписник увлачењем Јужне Кореје у морнаричку акцију.

Пријетња је услиједила након што су јужнокорејски медији извијестили да је Пјонгјанг поново покренуо фабрику за производњу плутонијума за наоружање.

"Сви непријатељски потези против наших мирољубивих бродова, укључујући претресе и пљенидбу биће сматрани за неопростиво кршење нашег суверенитета и ми ћемо одмах одговорити снажним војним ударом", изјавио је портпарол сјевернокорејске армије, а преноси званична агенција КЦНА.

Јужна Кореја јуче је саопштила да се укључује у акцију под називом Безбједносна иницијатива против ширења наоружања.

Пјонгјанг је, како се чини, синоћ испалио трећи пројектил кратког домета, након што је претходно током дана појачао тензије лансирањем двије ракете, јавила је јужнокорејска агенција Јоханп позивајући се на Владине изворе.

Амерички предсједник Барак Обама ради на заједничком одговору на прекјучерашњу нуклеарну пробу, коју је међународна заједница осудила као пријетњу стабилности која крши резолуције УН.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog