Društvo

Београдска казна дупло краћа од бјеловарске

БЕОГРАД - Бора Трбојевић осуђен је пред Већем за ратне злочине Окружног суда у Београду на 10 година затвора због злочина над хрватским цивилима у општини Грубишно Поље у Хрватској током 1991. године.


Образлажући пресуду, предсjедавајућа судског вијећа Снежана Гаротић Николић рекла је да је током поступка који је трајао осам мјесеци утврђено да је Трбојевић крив за ратни злочин против цивилног становништва у селима Велика Ператовица и Тополовица у периоду од краја августа до краја октобра 1991. године.

Она је казала да је несумњиво, на основу исказа великог броја свједока утврђено да је Трбојевић као припадник „Билогорског одреда" учествовао у узимању талаца, раздвајању мушкараца и жена као и у убиству цивила у подруму школе у Великој Ператовици гдје су цивили били затворени.

„Суд је приликом одмеравања казне узео у обзир олакшавајуће и отежавајуће околности и казну од 10 година сматра неопходном", истакла је она.

Тужилаштво и одбрана имају рок од 15 дана за подношење жалбе на првостепену пресуду.

Тужилаштво за ратне злочине затражило је раније данас у завршној ријечи да се Трбојевић прогласи кривим и осуди по закону, док је одбрана затражила ослобађајућу пресуду наводећи да током доказног поступка није доказано ниједно дјело из оптужнице које се Трбојевићу ставља на терет.

Суђење пред Већем за ратне злочине Окружног суда у Београду почело је 26. септембра прошле године.

Догађаји у селима Тополовица и Велика Ператовица који се Трбојевићу стављају на терет, били су предмет кривичног поступка пред Жупанијским судом у Бјеловару 1993. године, гдје је он, у одсуству, осуђен на 20 година затвора.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog