Društvo

Освјештавање Храма Христа Спаситеља

БАЊА ЛУКА - Бања Лука ће ове године Крсну славу Спасовдан обиљежити први пут у новоизграђеном Храму Христа Спаситеља у центру града, који ће данас бити отворен и освештан.


Освештавање Храма Христа Спаситеља обавиће 15 епископа, а за кумове Храма Христа Спаситеља наименовани су премијер Републике Српске Милорад Додик, градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић и бивши предсједник РС Драган Чавић, са супругама.

Процјењује се да ће освештавању Храма Христа Спаситеља присуствовати неколико десетина хиљада људи.

Литија ће, према ријечима протојереја-ставрофора Саборног храма Свете Тројице Ратка Радујковића, кренути у 9.00 часова из Културног центра "Бански двор" према Храму Христа Спаситеља, гдје ће бити извршен трократни опход, улазак и освештавање храма, те света архијерејска литургија, након које ће услиједити освештавање славског жита и колача.

Градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић рекао је да ће данас бити обезбијеђена медицинска подршку на три локације, као и у унутрашњости храма, те цистерне са пијаћом водом, које ће бити лоциране на три мјеста.

Саобраћај ће у центру Бање Луке од Народног позоришта РС до "Екватора" бити затворен од 6.00 до 18.00 часова и преусмјерен на друге правце.

Српска православна црквена општина Бања Лука инвеститор је изградње Храма Христа Спаситеља, а захваљујући добрим људима и установама успјела је да изгради овај храм.

На истом мјесту од 1925. до 1939. године градио се Храм Свете Тројице, који је 12. априла 1941. године бомбардован.

Приликом инсценираног њемачког бомбардовања, храм је погођен и знатно је оштећен олтарски дио (апсида). У мају исте године усташе су храм прогласиле "руглом града" и наредили Србима, Јеврејима и Ромима да га, циглу по циглу, у потпуности сруше.

Послије Другог свјетског рата, за више од пола вијека, многе су грађевине обновљене, али за порушени Саборни храм није била дозвољена обнова, већ је на мјесту на коме се налазио храм изграђен споменик палим борцима.

Почетком деведесетих година прошлог вијека бањалучка Црквена општина добила је дозволу за обнову порушеног храма, а споменик палим борцима премјештен је на оближњу локацију, такође у власништву Цркве.

Храм је обновљен под именом храм Христа Спаситеља, јер је у међувремену у Бањој Луци (1963-1969) изграђен храм који је добио име Свете Тројице, као успомену на онај порушени, а за који су православни Срби мислили да га никада више неће моћи обновити.

Обнова храма покренута је 1992. године, а 1993. године Његова светост патријарх српски Павле освештао је темеље.

Садашњи обновљени храм архитектонски је идентичан са претходним, са звоником високим 47 метра и куполом од 22,5 метра.

Због рата који је услиједио и недостатка средстава, радови су мировали наредних седам година, а обнова, у којој су учествовали најцјењенији стручњаци и мајстори, настављена је 2000. године.

Протојереј-ставрофор Саборног храма Свете Тројице Ратко Радујковић каже да ће изградња Храма Христа Спаситеља коштати нешто јефтиније него изградња предратног храма, која је коштала тадашњих 16 милиона динара или седам милиона долара.

Унутрашњости храма је опремљена инвентаром који је набављен у Москви, Атини и Србији, како би био припремљен за освештавање.

У унутрашњости храма започети су радови на мозаицима, који ће бити настављени након освештавања објекта.

Храм Христа Спаситеља који, према ријечима Радујковића, може да прими од 800 до 1 000 особа, први је у Европи, који је изграђен од црвеног и жутог травентина, камена посебне врсте набављеног са Блиског истока.

Храм је зидан од црвеног и жутог камена травертина, поријеклом из Месопотамије, зидана је трослојним зидом: камен, армирани бетон, цигла. Куполе су покривене златним прохром лимом, довезеним из Сибира.

Церемонији свечаног освећења Саборног Храма Христа Спаситеља у Бањој Луци очекује се присуствовање највиших званичници извршне и законодавне власти РС, те градске власти, као и гости градова партнера Бање Луке.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog