Društvo

Векарић: БХ тужилаштво прекинуло истрагу о тузланској колони

БАЊА ЛУКA - Портпарол Тужилаштва за ратне злочине Србије Бруно Векарић је изјавио да је Тужилаштво БиХ прекинуло истрагу о "случају тузланска колона", наводећи да је таква информација стигла из Сарајева.


„Ту информацију смо добили у Сарајеву. То је речено на једном округлом столу. Али то морате да питате у Тужилаштву БиХ. У том предмету осуђена је на осам година затвора само особа која је пуцала у војника ЈНА. Претпостављам да је после тога поступак стао", рекао је Векарић за бањолучки „Глас Српске".

Он је рекао да посjедује видео-запис конференције за штампу на којој браниоци Илије Јуришића, оптуженог за злочине над војницима ЈНА у „тузланској колони" у мају 1992, адвокати Ђорђе Дозет и Стеван Протић кажу да се у БиХ води фингирани поступак у предмету Јуришић.

„Јуришићеви адвокати тврде да је процес започет само зато да би се тај случај пребацио у БиХ", навео је Векарић и додао да би данас или сутра у Београду могла да буде донијета пресуда у случају Јуришић.

Говорећи о случају Добровољачка улица у Сарајеву, Векарић је казао да је постојала коректна сарадња са колегама из Сарајева, са којима су у октобру 2006. три пута размијењени подаци.

„Кад је реч о злочину о Добровољачкој улици, по речима главног тужиоца Тужилаштва БиХ Милорада Барашина, та истрага у БиХ траје више од седам година. Пружили смо сваку могућу асистенцију у смислу откривања и расветљавања тог злочина, али касније нисмо добили ниједну повратну информацију. Зато смо покренули своју истрагу", рекао је Векарић.

По његовим ријечима, Тужилаштво за ратне злочине Србије предлаже да два тужиоца разговарају и нађу заједничка рјешења, како „нико ко је одговоран за ратне злочине не би избјегао правду".

„С друге стране, било би добро да се постигну споразуми на политичком нивоу. Да се споразум о уступању доказа какав Тужилаштво за ратне злочине Србије има са свим земљама у региону, направи и са Тужилаштвом БиХ", казао је Векарић.

Говорећи о Интерполовим потерницама, које су по налогу Специјалног тужилаштва за ратне злочине Србије расписане за осумњиченима у случају Доборовољачка улица, он је рекао да је Специјално тужилаштво „одрадило свој део посла, а да се даље ради о политичким проценама и договорима".

Векарић сматра да политичари треба да „нађу заједничка решења не коментаришући процесе и истраге".

„Шта се дешава у Сарајеву у вези с Интерполовим потерницама заиста не знам. Тај предмет седам година је тамо актуелан и ништа није урађено", истакао је Векарић.

Он тврди да су потјернице расписане по прописаној процедури, додајући да је послије тога кренуло „распламсавање и политичко препуцавање", па и помињање потјерница за људима у Србији као реакција из БиХ.

„Тиме су озбиљне ствари сведене на ниво дечје игре", рекао је Векарић.

Unesite tekst!

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog