Politika

Шпирић о извјештају високог представника

ЊУЈОРК - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је Срни да је извјештај који је високи представника у БиХ Валентин Инско поднио у Савјету безбједности УН, у коме се наводе критике на рачун Републике Српске, сада иза нас и додао да се у БиХ мора радити да таквих извјештаја не буде у будућности.


"Много је било критике у том извјештају на рачун РС, на националистичку реторику и на, малтене, захтјеве за сецесијом, који не постоје, али то је извјештај који је иза нас и сами морамо радити више да таквих извјештаја не буде у времену које је испред нас", рекао је Шпирић.

Он је рекао да је Инцко говорио о БиХ на основу извјештаја који је раније доставио, а чији се чији један дио односи на његов мандат, а други на дио мандата ранијег високог представника Мирослава Лајчака.

"Тај извјештај одише са много више песимизма, него што за тим има потребе", рекао је Шпирић и додао да нису сви представници Савјета безбједности са истим разумијевањем говорили о том извјештају.

Шпирић је рекао да је главна порука у Савјету безбједности УН била да БиХ у наредном периоду мора испунити пет услова и два циља како би дошло до транзиције канцеларије високог представника у канцеларију европског представника.

"Ја вјерујем да постоји расположење европске заједнице, а убијеђен сам да такво расположење постоји и у БиХ, да ћемо успјети у наредном периоду испунити ове задатке и да је крај ове године вријеме када ће доћи до те транзиције. То је нова фаза еволуције у коју улази БиХ", рекао је Шпирић.

Говорећи на сједници Савјета безбједности УН у Њујорку, Шпирић је истакао да је много више напретка у БиХ, него што смо ми спремни да га презентујемо.

"Вријеме које је пред нама тражи да БиХ има више вјере у себе и да политичке елите морају више саме да раде, а мање да очекују од других", рекао је Шпирић и додао да није упитан пут БиХ ка ЕУ и НАТО.

Када је ријеч о уставној реформи, Шпирић је навео да БиХ мора имати добро постављене циљеве.

"Уставна реформа мора бити производ консензуиса унутар БиХ. Има и оних који мисле да би она требала бити продукт сталних притисака и диктата, небитно да ли Вашингтона или Брисела, све једно је. Мој став је да би то било губљење времена", рекао је Шпирић.

Говорио сам о свему ономе што смо радили у и изазовима који стоје пред БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog