Svijet

Притисак Обаме на Израел

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Барак Обама појачао је притисак на Израел да обустави градњу у досељеничким насељима на Западној обали и изразио подршку палестинској државности на састанку са предсједником Махмудом Абасом у Вашингтону.


Обама је разговарао са палестинским лидером десет дана након што је угостио израелског премијера Бењамина Нетањахуа, који се не слаже са Обамином мировном стратегијом.

Амерички предсједник јасно је ставио до знања да ће од Нетањахуа и даље захтијевати да уведе потпуну обуставу градње јеврејских насеља на окупираној палестинској територији и прихвати идеју о оснивању палестинске државе.

"Не можемо да наставимо ово лутање. Морамо да вратимо ову ствар на прави пут", рекао је Обама новинарима у Абасовом друштву.

Палестински предсједник је умјерени политичар који има подршку запада, али тренутно контролише само Западну обалу, док у Појасу Газе владају исламисти из Хамаса.

Обама је нагласио да је Израел обавезан блискоисточном мировним мапом пута из 2003. године да "обустави градњу насеља и осигура одрживост палестинске државе".

Он је додао да Палестинци морају да остваре већи напредак у јачању својих снага безбједности и ублаже антиизралска осјећања.

Обама је рекао да ће о идејама за израелско-палестински мир говорити 4. јуна, у дугоочекиваном говору у Египту, када ће се обратити читавом муслиманском свијету.

 

Komentari
Blog