Društvo

Поскупљење основних животних намирница!?

БAЊAЛУКA - Увођењем нових акциза на цигарете, кафу и гориво доћи ће до поскупљења и основних животних намирница, а све то би могло довести до смањења потрошње, тако да се може очекивати да приходи и ефекти усвајања Закона о акцизама не буду испуњени - рекао је Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста "Свот" /"SWOT"/.


Грабовац сматра да ће усвајањем Закона о акцизама доћи до пуњења буџета јавних институција, а да ће с друге стране то бити ново оптерећење за буџете потрошача.

"Послије поскупљења горива, увођењем акцизе од додатних десет фенинга по литру горива, из ранијег искуства можемо очекивати и повећање цијена производа широке потрошње", рекао је Грабовац.

Директор Економског института Бањалука, Душко Јакшић, рекао је да се увођењем акциза надокнађује мањак средстава у буџету БиХ.

"Ово је било неминовно, јер се пуњење резерви и буџета тренутно може остварити на овај начин. Укидањем царина могло се очекивати да ће се тај дио средстава тражити оваквим мјерама", казао је Јакшић.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ рекли су да ће се средства од путарине од десет фенинга по литру горива уплаћивати на посебан подрачун Јединственог рачуна, те да ће Управни одбор усвојити методологију расподјеле ових средстава.

"Нови закон требало би да донесе и значајне фискалне ефекте, што ће бити веома значајно у условима смањења прихода по основу укидања царина на увоз производа са поријеклом из земаља ЕУ", рекао је портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.

Он очекује да би примјена овог закона могла почети од 1. јула.

Према Приједлогу закона о акцизама БиХ у својеном у Представничком дому парламента БиХ, акциза на кутију цигарета повећава се за 15 фенинга, за килограм кафе 50 фенинга, док се за гориво уводи посебна акциза од десет фенинга по литру горива намијењених за изградњу аутопутева.

Примјеном овог закона предвиђа се годишње повећање прихода у буџету БиХ за око 300 милиона КМ, односно 170 милиона требало би бити прикупљено од акциза на цигарете, и око 120 милиона КМ од акциза на гориво.

Тренутно килограм мљевене кафе кошта од десет до 14 КМ, кутија цигарета између 1,20 и пет КМ, док је литар горива од 1,49 до 1,55 КМ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog