Politika

Радојичић: Инцкова реторика се пооштрава

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић сматра да јучерашње излагање високог представника у БиХ Валентина Инцка пред Савјетом безбједности УН показује да нови високи представник у БиХ заузима оштрији и радикалнији курс у односу на своје претходнике.


"Чини ми се да високи представник покушава да инсталира одлучнију улогу ОХР-а него што је била у претходних неколико година", рекао је Срни Радојичић, коментаришући обраћање високог представника за БиХ Валентина Инцка пред Савјетом безбједности УН у Њујорку.

Радојичић је навео да му се чини да Инцко проширује обим интересовања ОХР, који је био у протекле три године сужен и фокусиран на "пет плус два услова и циља", закључујући да се нови високи представник бави много више и ширим обимом тема, што нимало не наликује на завршетак мандата високог представника.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је јуче у Њујорку да се опструисање хитних реформи које би помогле побољшању животних услова у БиХ апсолутно не може оправдати, како из моралних тако и из политичких разлога.

Инцко је у обраћању пред Савјетом безбједности УН истакао да ће тражити промјену политичке парадигме у БиХ која у други план ставља практична и хитна економска питања и умјесто тога истиче гласне и неконструктивне ставове. Према његовим ријечима, реторика која води ка подјелама и званичне резолуције којима се оспорава суверенитет, уставни поредак и територијални интегритет БиХ су се наставили.

"Неки од високих политичких функционера из РС нападају легитимитет институција БиХ - судских, тужилачких, полицијских, економских, обавјештајних и одбрамбених и на дјелу су настојања да се раније реформе усмјерене ка изградњи државе, као и оне које је диктирала ЕУ, врате уназад", рекао је Инцко.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog