Politika

Сипа истражује Босанско-италијански фонд

САРАЈЕВО - Агенција за истраге и заштиту (Сипа) БиХ отворила је истрагу о пословању Босанско-италијанског фонда (БИФ) због сумње да је путем овог фонда проневјерено око осам милиона КМ донаторских средстава.


Истражиоци Сипе ове седмице су почели узимати изјаве од свих лица, која су на било који начин имала додир са документацијом БИФ, а који је основан 1996. године на иницијативу Владе Италије.

Те године италијанска Влада додијелила је БиХ донацију у храни (уље, шећер, итд) у вриједности од око 10 милиона КМ.

Роба из тог контигента посредством Министарства за избјеглице и људска права БиХ, којем је БИФ требало да полаже рачуне, додјељивана је фирмама по изузетно повољним цијенама, а те фирме требало је да новац враћају у БИФ по принципу револвинга.

Међутим, када је Влада Италије посредством Амбасаде у Сарајеву затражила увид у финансијско стање Фонда, констатовано је да недостаје око осам милиона КМ, пише лист, истичући да велики број фирми које су добиле храну из БИФ никада није вратио новац.

Упркос захтјевима Владе Италије да спољни ревизор обави детаљан преглед ситуације како би се коначно утврдило право стање, то већ три године није учињено, јер ревизорске куће нису могле да добију на увид тражену документацију.

Додатан проблем представља и стање на банковном рачуну Фонда који се налази у Уникредит банци, која као насљедница Универзал банке, на име камата и данас скида остатак средстава са рачуна, иако је према уговору склопљеном са тадашњом Универзал банком ризик пласмана средстава требало да буде подијељен.

На челу БИФ-а били су Харис Башић, који сада обавља функцију директора Агенције за промоцију страних инвестиција БиХ, тадашњи представник Амбасаде Италије у БиХ Карло Касио и директорка некадашње Универзал банке Алма Смаилбеговић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog