Društvo

О кинеским производима у БиХ

БАЊА ЛУКА - С обзиром на то да се на тржишту БиХ налазе производи кинеског поријекла, постоји велика могућност да је купцима доступна и дјечија одјећа која, према истраживањима у Кини, садржи штетне хемикалије, рекао је секретар Удружења за заштиту интереса потрошача БиХ Месуд Лакота.


"Кинески производи у БиХ најчешће се увозе у контејнерима, што представља велики проблем за испитивање њихове исправности. Узима се само неколико узорака, чије испитивање може показати да је ријеч о исправним производима, што не мора значити да ниједан производ не садрже штетне материје. Да би роба запакована у контејнерима издржала високу температуру и транспорт, те била заштићена од жохара, стављају се разне хемикалије, које касније могу да штете здрављу људи", истакао је Лакота зa.

Резултати званичног истраживања у јужној провинцији Гуангдонг, центру кинеске извозне индустрије, показују да скоро половина одјеће која се производи за дјецу и трећина намјештаја није безбједно јер садржи штетне хемикалије.

Око 53,5 одсто испитаних предмета задовољава безбједносне стандарде, али многи садрже превише формалдехида, односно хемикалије која може да изазове кожну или респираторну инфекцију.

Према његовим ријечима, непходно је да сваки производ који долази у БиХ буде анализиран прије стављања на тржиште, јер је касно када се неисправна роба већ нађе на полицама.

Утврђено је да је 67,7 одсто дјечијег намјештаја исправно са хемијског становишта, али да у неким производима има превише формалдехида и тешких метала, попут олова, кадмијума и хрома.

Главни здравствено-санитарни инспектор РС Десимир Миљић каже да инспектори узимају узорке и достављају их на лабораторијско испитивање ако постоји основа сумње да одјећа и други предмети које користе људи садрже материје штетне по здравље.

"Ако се испитивањем потврди да предмети садрже штетне материје, забрањује се њихова употреба и наређује се безбједено уништавање неисправних производа", прецизирао је Миљић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog