Republika Srpska

Спрема се ребаланс буџета РС

 БAЊA ЛУКA - Министарство финансија Републике Српске покренуло је процедуру припреме ребаланса буџета, а поменутим приједлогом неће бити оштећене одређене категорије становништва и радници, потврдио је секретар Министарства финансија Српске Славољуб Стојановић.


 

"Да би се повукла прва транша средстава одобрених стенд-бај аранжманом са Међународним монетарним фондом, неопходно је да Влада Српске усвоји ребаланс овогодишњег буџета и упути га у скупштинску процедуру до краја јуна", рекао је Стојановић.

Он је напоменуо да се уштеда Владе од 146 милиона КМ, коју је Српска преузела за ову годину с циљем реализације аранжмана са ММФ, не односи само на средства из републичког буџета, већ на све нивое и структуре власти у Српској, што укључује буџете фондова и јединице локалне самоуправе.

Стојановић је истакао да је, с циљем постизања уштеде од 414 милиона КМ, пред федералне власти стављен велики задатак.

"Тренутна макроекономска позиција Федерације БиХ захтијеваће додатни ангажман федералних власти на испуњавању услова које је поставио ММФ. За разлику од Српске, гдје је за само прва четири мјесеца 2009. године забиљежен раст индустријске производње од 16,7 одсто, у земљама из окружења и ФБиХ у истом је периоду евидентиран пад производње", појаснио је Стојановић.

Он је подсјетио да је Влада Српске, за разлику од других нивоа власти у БиХ, још у јануару усвојила свеобухватан пакет Мјера за ублажавање негативних ефеката свјетске економске кризе, чиме су предвиђене значајне уштеде.

БиХ је почетком маја склопила аранжман са ММФ вриједан 1,2 милијарде евра на период од три године у квотама од 400 милиона евра годишње, од чега се двије трећине односи на ФБиХ, а једна трећина на Српску.

Укупне уштеде које је БиХ преузела за 2009. годину, с циљем реализације аранжмана, износе 610 милиона КМ, од чега се 146 милиона КМ односи на Српску, 414 на ФБиХ, 40 на заједничке институције БиХ и 10 милиона КМ на Брчко дистрикт. Уштеде треба остварити до краја ове године.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog