Svijet

Иран: Тројица објешена због напада у четвртак

ТЕХЕРАН - Иранске снаге безбједности су брзо реаговале, и данас су објешене три особе због умијешаности у бомбашки напад у џамији, на југоистоку земље, у коме је погинуло 25 особа, јавила је новинска агенција ИРНА.


У нападу у југоисточном граду Захедану у препуној џамији у четвртак навече рањено је више од 120 људи, двије недјеље прије предсједничких избора у Ирану.

"Три особе, које су осуђене због умијешаности у недавни терористички напад у Захедану, јавно су јутрос објешене", јавила је ИРНА, додајући да су погубљења извршена у блиизни џамије гдје се догодио бомбашки напад.

Опозициона сунитска група Џандолах /Божији војници/, за коју Иран тврди да је дио исламистичке мреже Ал каида коју помажу САД, преузела је одговорност за напад, јавила је саудијска телевизијска станица "Ал арабија".

Ебрахим Хамиди, локални званичник правосуђа, рекао је да су тројица осуђена на смрт након уобичајеног судског поступка, додајући да су они и у прошлости били умијешани у "терористичке активности".

"Напад је извршен експлозивом који су ова тројица осуђених криминалаца донијела у земљу. Они су осуђени као 'мохареби', ратници који ратују против бога, и који су дјеловали против државне безбједности", рекао је он.

Група "Џандолах" каже да се бори за права ирачких мањинских сунита.

Бомбашки напад у четвртак најгори је инцидент Ирану од рата са Ираком 1980-1988. године. У априлу прошле године у јужном граду Ширазу у бомбашком нападу убијено је 14 лица, али осим тог случаја у земљи није било инцидената.

Иран је у прошлости оптуживао САД за подршку сунитским побуњеницима на граници са Пакистаном.

Техеран је у петак поновио тврдње да су "САД опремиле терористе" за напад у четвртак, што је Вашингтон демантовао.

Врховни лидер ајатолах Али Хаменеи осудио је бомбашки напад рекавши да "нема сумње да су руке страних фактора и њихових шпијунских служби умрљане крвљу невиних људи".

Он је позвао Иранце да "обрате пажњу на завјере непријатеља".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog