Politika

Начелник Војске Србије: Можемо бити неутрални

БЕОГРАД - Начелник Генералштаба Војске Србије Милоје Милетић оцијенио је да би Србија у тренутним геополитичким околностима могла да остане војно неутрална, што, како је навео, потврђује и постојање европских земаља које нису чланице војнополитичких савеза, али су активно укључене у колективни систем безбједности.


Он је навео да учешће у НАТО програму "Партнерство за мир" није ни у каквој колизији са војном неутралношћу, истакавши да је то државни, а не војни пројекат, у чијој реализацији учествује више министарстава.

"Све националне интересе и циљеве у области одбране можемо да остваримо кроз 'Партнерство'. Безбедност постаје глобални проблем и повећава се потреба свих држава да се укључе у један колективни систем безбедности", рекао је Милетић.

Говорећи о Стратегији националне безбједности и Стратегији одбране, које је недавно усвојила Влада Србије, Милетић је навео да су то најважнији стратешки документи којима се уређује систем одбране и дефинише глобално и регионално безбједносно окружење, потенцијалне опасности по сигурност земље и одређују мисије и задаци Војске.

Осврћући се на критике да се у овим документима нигдје експлицитно не наводи да ли земља треба да уђе у НАТО или остане војно неутрална, Милетић је рекао да се Војска понаша у складу са одлукама Скупштине Србије, која је децембра 2007. године усвојила резолуцију о војној неутралности, тако да су и промјене по том питању у надлежности парламента.

Милетић је навео да, иако је безбједност у Србији и региону много боља него претходних година, на њу и даље у великој мјери утичу наслијеђени проблеми из прошлости, као што су национални, вјерски и политички екстремизми.

"Око 2 500 припадника Косовских снага безбједности, који су наоружани углавном лаким наоружањем, у овом тренутку не представљају војну претњу за Србију, али би на дужи рок то могло бити потенцијални извор нестабилности. Стварање нових оружаних формација, које не предвиђа ни Резолуција 1244 УН, нити било који други међународни споразум, ремети баланс снага на овим просторима", рекао је Милетић.

Он је оцијенио да је покушај отцјепљења српске аутономне покрајине Косова и Метохије највећи безбједносни изазов, не само за Србију и регион, већ за цијелу Европу.

Милетић је оцијенио да економска криза неће зауставити реформу Војске, те изразио очекивање да ће најкасније до 2011. године Војска Србије бити професионална.

Он је додао да је свјестан да Војска мора да дијели судбину државе, али да треба имати у виду да свака криза захтјева појачавање, а не смањивање безбједносних мјера, јер долази до пораста криминала, корупције, те опасности од тероризма.

"Припадницима Војске нису умањене плате, али буџет је значајно смањен - за 5,1 милијарду динара", рекао је Милетић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog