Svijet

САД: Нећемо прихватити С.Кореју као нуклеарну силу

СИНГАПУР - Амерички секретар одбране Роберт Гејтс изјавио је данас да САД неће прихватити Сјеверну Кореју као нуклеарну државу и упозорио да ће сваки покушај трансфера нуклеарног материјала бити сматран великом пријетњом за САД и њене савезнике.


У говору на конференцији о безбједности у Сингапуру, Гејтс је истакао да би активности Сјеверне Кореје, која је ове седмице извршила подземну нуклеарну пробу и лансирала низ ракета, могле да изазову трку у наоружању у Азији.

"Нећемо стајати беспослено док Сјеверна Кореја гради капацитете у циљу уништења било које мете у региону или нас. Нећемо прихватити Сјеверну Кореју као нуклеарну државу", рекао је Гејтс.

Позивајући се на извор у Вашингтону један јужнокорејски лист наводи да се Пјонгјанг спрема да пребаци интерконтиненталне балистичке ракете из фабрике у близини пријестонице на лансирно одредиште на источној обали Корејског полуострва.

Гејтс је рекао да ће администрација америчког предсједника Барака Обаме сматрати Сјеверну Кореју у потпуности одговорном за било какав трансфер нуклеарног материјала преко својих граница.

"Пребацивање нуклеарног оружја или материјала у друге државе сматраће се великом пријетњом за САД и наше савезнике. Одговорност ће сносити искључиво Сјеверна Кореја", рекао је Гејтс.

Сјеверна Кореја извршила је 25. маја подземну нуклеарну пробу, повећавајући тензије на истоку Азије, након чега је сазвана ванредна сједница Савјета безбједности УН.

Само неколико часова након што је саопштила да је извршила нуклеарну пробу Сјеверна Кореја испалила је пројектил кратког домета, јавила је јужнокорејска новинска агенција "Јонхап".

Након што је Сјеверна Кореја испалила балистичку ракету која је прелетила Јапан и још није јасно да ли је лансирала сателит у космос, или је просто након долета пала у океан , у јулу 2006. године у Савјету безбједности УН усвојена је резолуција којом је Пјонгјангу забрањено испаљење далекометних пројектила.

Савјет безбједности УН позвао је и на пооштрење санкција Пјонгјангу, након лансирања поменуте ракете. Резолуцијом Сјеверној Кореји није забрањено да испаљује пројектиле кратког домета.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog