Republika Srpska

Србија остварила суфицит према ЦЕФТА

НОВИ САД - Србија је у прва четири мјесеца ове године остварила трговински суфицит са земљама потписницама ЦЕФТА споразума у износу од 370,9 милиона евра, саопштено је из Републичког завода за статистику.


У саопштењу се наводи да је суфицит остварен углавном добрим извозом пољопривредних производа, житарица и производа од њих, као и од извоза разних врста пића.

Укупан извоз Србије у прва четири мјесеца ове године био је 705,4 милиона долара, а увоз 334,5 милиона долара.

У Србију је из региона ЦЕФТА највише увожено жељезо и челик, електрична енергија и производи од неметалних минерала.

Србија је у 2008. години остварила суфицит у трговинској размјени са земљама ЦЕФТА од укупно1,8 милијарди долара, што је такође био резултат извоза пољопривредних производа.

Регион ЦЕФТА једно је од ријетких тржишта са којима Србија остварује континуирани суфицит у размјени, односно на које више извози него што увози.

Према учешћу у укупном извозу Србије, то тржиште је друго по значају, послије тржишта ЕУ, а у Републичком заводу за статистику сматрају да су његове додатне предности близина и познавање пословне културе, као и преференција потрошача.

Истовремено, постоји и могућност ослобађања од царина за извоз производа за чију производњу је коришћено 70 одсто сировина из ЦЕФТА региона или ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog