Republika Srpska

Влада спашава Опел oд банкрота

БЕРЛИН - Њемачка је постигла споразум с канадском групом за производњу ауто дијелова "Магна", компанијом Џенерал моторс и владама њемачких савезних покрајина о спасу "Опела" од банкрота његове матичне америчке компаније, рекли су рано јутрос њемачки званичници.


Њемачки министар финансија Пеер Стајнбрук рекао је новинарима који су чекали испред кабинета канцелара Ангеле Меркел завршетак шестосатног састанка да је договорен свеобухватан споразум.

"Могу рећи да је споразум постигнут", рекао је Стајнбрук, додајући да споразум укључује финансирање "Опела" с 1,5 милијарде евра и именовање савјета повјереника за њемачког произвођача возила.

Зигфрид Волф, извршни копредсједник "Магне" упозорио је да још треба дорадити детаље споразума.

"У року од пет седмица требали бисмо службено потписати споразума", рекао је Волф.

Парламентарни одбори у двије савезне покрајине, Хесе и Сјеверна Рајна-Вестфалија, двије од четири покрајине у којима су смјештене фабрике "Опела", још требају одобрити финансирање утврђено споразумом. Очекује се да ће то учинити до недјеље.

Споразум су потписали челници све четири покрајине, као и представници америчког министарства финансија.

Њемачки министар привреде Карл-Теодор Гутенберг био је резервисан у изјавама о ризицима спашавања, додајући да постоје ризици и у случају да "Опел" оде у стечај.

Њемачка влада настоји заштитити будућност фирме "Опел" прије него Џенерал моторс објави банкрот, што се очекује да ће учинити у понедјељак.

Према споразуму, канадска група "Магна" преузеће 20 одсто удјела у "Опелу", а руска банка "Сбербанк" 35 посто, што ће том конзорцијуму дати већину. Џенерал моторс ће задржати 35 одсто удјела, док ће преосталих 10 одсто отићи радницима "Опела".

Конзорцијум планира сарађивати с руским произвођачем возила "Газ" како би произвео преко милион возила у Русији и источној Еуропи.

У склопу споразума, све четири фабрике у Њемачкој наставиће радити, иако је "Магна" прије саопштила да ће морати укинути 2 500 радних мјеста.

Канцелар Ангела Меркел сазвала је другу рунду разговора након што су преговори прекинути у четвртак због неслагања око краткорочног финансирања "Опела".

Понуђач "Фијат груп" одустао је од преговора због, како је казао, неразумних финансијских захтјева.

"Опел" запошљава 25 000 људи у Њемачкој, што је половина радне снаге Џенерал моторса у Европи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog