Politika

Иво Миро Јовић: Хрвати остављени на цједилу

САРАЈЕВО - Посланик ХДЗ БиХ у Дому народа парламента БиХ, Иво Миро Јовић, изјавио је да одлука Уставног суда БиХ којом је одбијен његов захтјев за оцјену уставности Закона о Јавном радио-телевизијском систему у дијелу којим се предвиђају три јавна РТВ сервиса и двије телевизијске и двије радио станице за територију одређеног ентитета јасно показују да је, како је рекао, хрватски народ у БиХ остављен на цједилу.


"Три године је Уставном суду требало да донесу одлуку и након тога хрватски народ у БиХ остављају на циједилу, а желе тобоже мултиетничку БиХ, а уствари су одредили да је ова земља одређена само за један од народа. То је диктат", нагласио је Јовић и најавио да ће свој захтјев упутити Међународном суду правде у Стразбуру.

Јовић је констатовао да је апсурд да стране судије одлучују у правосуђу БиХ, јер они не живе у овој земљи, већ само долазе и гостују за велику плату да кројили капу, али, како је нагласио, капа не може да стоји, јер нису измјерили главу.

"Два Хрвата и два Србина су била за мој захтхјев, док су три међународне судије били против. И за то им је требало три године. То довољно само за себе говори и показује да овом земљом не управљују људи из БиХ. Међународна заједница не жели стабилан мира, већ жели да у БиХ имају стално присутну кризу коју не желе да ријеше", закључио је Јовић.

Уставни суд БиХ одбацио је захтјев некадашњег предсједавајућег Предсједништва БиХ Иве Мире Јовића за оцјену уставности Закона о Јавном радио-телевизијском систему БиХ у дијелу којим се предвиђају три јавна РТВ сервиса и двије телевизијске и двије радио станице са територије одређеног ентитета.

У саопштењу се наводи да је Јовићев захтјев одбијен, јер није добио подршку пет судија.

Како је образложено, оваква одлука донесена је на основу одредаба новог става 3. члана 40. Правила Уставног суда БиХ, према којем се захтјев одбија када у пленарној сједници у доношењу одлуке учествује мање од укупног броја од девет судија, а најмање пет судија не гласа идентично о приједлогу одлуке.

"С обзиром на то да предсједница Сеада Палаврић и судија Мирсад Ћеман нису могли учествовати у раду у овом предмету, а подносилац захтјева Јовић није добио подршку пет судија за усвајање захтјева, нити је пет судија гласало против његовог захтјева, сматра се да је његов захтјев одбијен", наводи се у саопштењу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog