Politika

Мирјанић: Уважаваћемо Инцка, колико и он нас

БАЊА ЛУКА - Шеф посланичког клуба СНСД у Народној скупштини РС, Жељко Мирјанић, изјавио је да посланици Српске усвајањем сета закључака о ефектима преноса уставних овлаштења са РС на институције БиХ нису прекршили Устав БиХ, те да су спремни за дијалог са високим представником у циљу унапређења функционисања институција БиХ и поштивања Устава.


"Високи представник је увијек добродошао у Народну скупштину РС и увијек ћемо га уважавати као представника међународне заједнице, али са друге стране очекујемо да и он уважи нас, који смо легално и легитимно изабрани да изражавамо вољу грађана. Увијек ћемо настојати да нађемо компромис, дијалог и заједничко рјешење и очекујемо да и они који нас критикују кажу гдје смо погријешили ако смо погријешили", рекао је Мирјанић.

Он је рекао да парламент Српске није имао за циљ да доведе у питање уставни поредак БиХ и додао да посланици, који су подржали ове закључке, сматрају да то нису ни учинили.

"Очигледно је да имамо различите ставове о том питању. Народна скупштина РС увијек пази да доноси закључке и одлуке у сагласности са Уставом БиХ и РС и то је било и овог пута. Али, то, што високи представник има другачије ставове од нас не треба драматизовати, јер он има право да их каже и јавно изнесе, као и све друге политичке институције у БиХ", нагласио је Мирјанић.

Нагласивши да проблеме не треба драматизовати на једној страни, Мирјанић је додао да их не треба ни "трпати под тепих" на другој страни.

"У пракси демократских земаља, као што су земље ЕУ, рјешење је увијек у дијалогу, расправама, аргументима и настојањем да разговором утврдимо да ли је заиста прекршен Устав. Наш став је да није и не сматрамо да смо кршили Устав, али желимо да чујемо ставове и мишљење високог представника и да у том дијалогу и разговору видимо да ли је до тога дошло. Ми смо спремни то отклонити, али за сада сматрамо да није дошло до кршења Устава", истакао је Мирјанић.

Он је за Радио-телевизију РС рекао да је један закључак донесен, а то је да Информација коју је припремила Влада РС и закључци које је усвојио парламент РС буду упућени Парламентарној скупштини БиХ, Савјету министара, парламенту Федерације БиХ...

"То је наш позив на дијалог, да видимо да ли су све надлежности које су пренесене функционалне. Дакле, ми нисмо оспорили пренос надлежности генерално, већ смо рекли да ако дође до преноса надлежности то треба учинити на демократски начин, консензусом, у складу са уставом БиХ и у прописаној процедури, јер је то начин којим се штити уставни поредак БиХ", констатовао је Мирјанић.

Према његовим ријечима, БиХ не требају политичке кризе, већ је потребно да убрза свој пут ка ЕУ, а то значи да функционише и дјелује као друге европске земље, да буде поштована воља посланика и грађана и уз све то и воља међународне заједнице.

Међународни представник у БиХ Валентин Инцко затражио је да Народна скупштина РС до 11. јуна прогласи ништавним своје закључке о ефектима преноса надлежности са РС на БиХ и тиме спријечи њихово ступање на снагу.

Народна скупштина РС у закључцима у вези са Информацијом о ефектима преноса уставних овлаштења са РС на институције БиХ тврди да преношење надлежности без претходног договора ентитета није уставан.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog