Politika

СДС неће послушати Инцка у НСРС

БАЊА ЛУКА - Посланици СДС у Народној скупштини Републике Српске неће гласати за поништење закључака у вези с Информацијом о ефектима преноса уставних овлашћења са РС на институције БиХ, уколико се такав захтјев нађе на дневном реду парламента Српске, одлучило је Предсједништво СДС.


Разматрајући политичку ситуацију након ултимативног захтјева високог представника у БиХ Валентина Инцка упућеног руководству РС, да до 11. јуна буду поништени скупштински закључци о ефектима преноса уставних овлашћења са РС на институције БиХ, Предсједништво СДС је закључило да се ова странка не одриче ставова изнесених у овим закључцима.

"СДС сматра понижавајућим захтјев руководству РС, нарочито ако се узме у обзир да високи представник уопште није реаговао на недавне отворене позиве Сулејмана Тихића и Конгреса СДА на повратак на платформу ратне такозване Републике БиХ и на договор `прудске тројке` о прекрајању БиХ на четири територијалне јединице, као ни на отворене позиве Хариса Силајџића на укидање ентитета", наводи се у саопштењу СДС.

Високи представник за БиХ Валентин Инцко, затражио је да Народна скупштина РС до 11. јуна прогласи ништавним своје закључке о ефектима преноса надлежности са РС на БиХ и тиме спријечи њихово ступање на снагу.

"Мишљење Владе РС и закључци Народне скупштине доводе у заблуду, погрешни су и стога неприхватљиви", навео је Инцко у писму упућеном предсједнику Народне скупштине РС Игору Радојичићу, потпредсједницима Народне скупштине РС Нади Тешановић и Шефкету Хафизовићу, те предсједнику РС Рајку Кузмановићу и премијеру Милораду Додику.

Народна скупштина РС усвојила је 14. маја сет закључака у вези с Информацијом о ефектима преноса уставних овлаштења са РС на институције БиХ, којим се тврди да пренос надлежности без претходног договора ентитета није уставан.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog