Svijet

Француски авион нестао изнад Атлантика

ЛОНДОН - Више земаља укључило се у потрагу за авионом компаније "Ер Франс", који је са 228 путника и чланова посаде нестао са радара након полијетања из Рио де Жанеира.


У акцији учествују авиони Бразила, Француске, Шпаније и Сенегала.

Авион типа Ербас А330 нестао је на лету из Рио де Жанеира ка Паризу и француски предсједник Никола Саркози рекао је да су мале шансе да бити пронађен иједан преживјели.

Капетан авиона је, прије него што је изгубљен контакт са авионом, пријавио врло јаке турбуленције.

Директор Ер Франса Пјер Анри Гуржон описао је тренутке прије него што је изгубљен контакт са Ербасом 330. У авиону је био 61 држављанин Француске, 58 Бразила и 26 Њемачке. Авион је имао 12 чланова посаде.

"У пола четири ујутро по париском времену имали смо посљедњи контакт са бразилском контролом лета. Пола сата касније, авион је ушао у зону снажних турбуленција и олује. Петнаестак минута касније послато је неколико аутоматских порука да постоје проблеми", рекао је Гуржон и додао да је једна од могућности да је авион страдао од удара грома.

Међутим, инспектор за авионске несреће Дејвид Глив рекао је за Би-Би-Си да би то било крајње необично, пошто су авиони направљени тако да издрже удар грома.

У току је потрага у подручју бразилског архипелага Фернандо до Нороња.

Један званичник Ер Франса је изјавио да постоји могућност да је авион остао без комуникационог и система позиционирања, али да су такве стуације "веома ријетке".

Управа аеродрома "Шарл де Гол" у Паризу формирала је кризни штаб и прихватни центар за родбину путника и чланова посаде.

Стручњаци наводе да чињеница да је летјелица нестала изнад Атлантика знатно отежава потрагу

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog