Društvo

И у проби пописа каснимо

САРАЈЕВО - Пробни попис становништва у БиХ, методом случајног узорка, биће проведен на прољеће сљедеће године, чиме ће се ријешити евентуалне недоумице да би попис планиран за 2011. годину протекао у најбољем реду, рекла је директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић.


"Провођење пописа у БиХ планирано је од 1. до 15. априла 2011. године с критичним моментом пописа 31. марта у поноћ", рекла је Чичковићева.

Према њеним ријечима, већина земаља у окружењу, које ће 2011. године обавити попис становништва, ових дана проводе пробни попис.

У посао у вези с пописом становништва у БиХ укључени су Агенција за статистику БиХ, ентитетски заводи за статистику, те геодетске управе које ће радити на картографији.

Чичковићева је рекла да би Нацрт закона о попису становништва у БиХ, који је прошао процедуру у Одбору за унутрашњу политику Савјета министара, након остале уобичајене процедуре ускоро требало да се нађе на дневном реду Савјета министара.

Александар Обрадовић, савјетник за односе с јавношћу у Савјету министара БиХ, потврдио је да би Нацрт закона ускоро требало да буде на дневном реду Савјета министара.

Чичковићева је нагласила да је у финалној фази израда пописница и дизајна упитника.

"Све ће бити у складу с европским препорукама о попису становништва. Пописнице ће садржавати сва обавезна обиљежја, од основних података до вјерске и националне опредијељености становника БиХ, те матерњег језика којим говоре", рекла је Чичковићева и подсјетила да су изјашњавање о припадности нацији, вјери и матерњем језику у Пруду договорили лидери СНСД Милорад Додик, СДА Сулејман Тихић и ХДЗ БиХ Драган Човић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog