Politika

Радојичић: Инцково писмо је удар на највишу законодавну институцију

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Игор Радојичић, изјавио је да се тешко може очекивати да ће парламент поништити закључке о ефектима преношења надлежности са РС на БиХ и да сматра да посланици из РС нису прекршили Устав БиХ, гласајући за закључке у којима ''нема ништа антидејтонско и антиуставно''.


Радојичић је оцијенио да је писмо високог представника у БиХ, Валентина Инцка, у којем се то тражи врло ултимативно и да је ријеч о својеврсном удару на највишу законодавну институцију, о чему говори и задати рок 11. јун до којег парламент треба да поништи своје закључке.

Предсједник парламента РС сматра да, с обзиром да се приближава сједница Савјета за провођење мира, ''оваква криза треба само онима који желе да испровоцирају останак ОХР-а и његово јаче задирање и интервенисање у домаћа политичка и институционална збивања у РС''.

''Излаз је увијек у разговору. И овај пут треба да буде тако, како унутар парламента тако и с међународном заједницом у БиХ, која није задовољна овим закључцима. Да видимо шта је то спорно, а да се не `пуцамо` паушалним оцјенама и с једне и с друге стране'', истакао је Радојичић.

Он је рекао да није упутио позив високом представнику да образложи свој захтјев него да ће странке одлучити да ли ће се Инцко обратити посланицима, истичући да ће након међустраначких разговора бити одлучено да ли ће бити позван да образложи став.

Радојичић је навео да захтјев високог представника схвата као врло озбиљну поруку, али да није било разлога за овим неубичајено оштрим писмом.

''У закључцима се на више мјеста експлиците помиње `у оквиру Устава` и `у складу с Уставом` и тако даље. Писмом високог представника није наведен ниједан појединачан закључак и конкретан навод шта је то спорно у серији од 16 закључака, тако да у ономе што се досад дало у Скупштини осјетити да, осим странака које су и биле против закључака (СДА и СБиХ), нико други у овом моменту не тврди да је било којим закључком прекршен Устав БиХ или Дејтонски споразум. Према досадашњим реакцијама, вјерујем да ће посланици остати при закључцима'', рекао је Радојичић.

Он је навео да је једна од прилика да се разговара о захтјеву високог представника у БиХ сједница парламента која је заказана за 10. јун, те изразио наду да ће до тада бити профилисан став појединих странака и постигнут међустраначки договор.

''Очекујем и међустраначке разговоре и консултације у покушају да се дође до усаглашеног става, као што смо након двије-три седмице дошли до усаглашеног става о приједлогу закључака који је сада споран за високог представника. Не бих прејудицирао да ће то бити 10. јуна на дневном реду", истакао је предсједник Народне скупштине РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog