Društvo

Храни се 30 година директно кроз рупу у трбуху

БЕОГРАД - Старица Милка Петровић из једног села у Србији више од 30 година уз помоћ гуменог цријева, кроз лијевак, директно кроз отвор на трбуху уноси храну у желудац.


Петровићевој из села Сињац близу Беле Паланке, након испијања живе соде, потпуно је изгорио једњак, па је лијевак једини начин који омогућава да унесе храну у организам.

Љекари су Милки гумено цријево - гастростому, хируршким путем повезали са желуцем, а истичу да је ријеч о медицинском феномену који ће ускоро бити презентован стручној јавности, јер пацијенти са гастростомом живе веома кратко.

Милка је изгубила једњак, попивши чашу живе соде покушавајући да се убије, након што је пала у депресију 1955. године када је љекар, који јој је оперисао слијепо цријево рекао "Каква је ово дебела свиња, не могу да јој нађем црево".

"То ме је дубоко увредило, пала сам у депресију, изгубила вољу за живот, престала сам да једем и две године сам свакодневно пила по чашу сирћета. Бивала сам све нервознија, имала сам и многе друге приватне проблеме након операције и попила сам живу соду која ми је потпуно изгорела једњак. То је било 1957. године", рекла је Петровићева.

Послије неколико операција, прије 30 година, чувени доктор Исидор Пап поставио јој је хируршким путем стому директно на желудац и од тада се храни тако што на крај цријева стави лијевак и сипа храну директно у желудац.

"Не могу нигде да одем, нигде ван куће да једем нити пијем воду, јер је људима непријатно када извадим црево и сипам у њега воду или храну. Здравље ми је прилично нарушено", наводи ова жена, наводећи да за себе спрема посебну храну, пасирану, мекану, без јаких зачина.

Милка живи на селу, у неадекватним условима, што додатно отежава њену ситуацију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog