Republika Srpska

Петар Матић: Парцела за Ушће није уступљена

БЕОГРАД - Фирма "МПЦ пропертис" српског бизнисмена Петра Матића, негира тврдње појединих београдских медија да јој парцела на Новом Београду, на којој је изграђен огромни шопинг центар "Ушће", практично уступљена и да је за њу требало да буде расписана лицитација.


"Накнада која је плаћена граду заправо је вишеструко већа од накнаде која би се добила да је земљиште могло бити дато на лицитацију 2002. године", наводи се у саопштењу ове фирме, чији је правни насљедник компанија "Балканс рил естејт".

У првом реаговању на тврдње у емисији "Инсајдер" ТВ Б92, да за око пет хектара земљишта на коме је саграђен ТЦ "Ушће" није расписана лицитација и да га је град Београд уступио Матићу, прецизира се да се није радило о неизграђеном, већ о изграђеном грађевинском земљишту, "које стога није ни морало, ни могло да иде на лицитацију".

У саопштењу, објављеном као оглас у појединим београдским листовима, истиче се да су плаћене апсолутно све накнаде предвиђене законима и прописима из 2002. године, када је и извршена купопродаја локације, која је била транспарентна.

"Нетачна је тврдња да је инвеститор дошао до локације спајањем двије катастарске парцеле у једну грађевинску парцелу, а предмет купопродаје су све време биле зграда Ушћа и поземна гаража у виђеном стању, док је пројекат самог купца подразумевао изградњу двије куле и мултифункционалнан центар Ушће, што је обухватало обе парцеле", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да се компанија Балканс рил естејт "већ више од мјесец и по дана представља јавности на начин који нарушава високи углед и репутацију коју има у земљи и иностранству" и да ни анализа градског јавног правобраниоца Београда није саопштила тачно чињенично стање.

Истиче се да ова компанија послује искључиво у складу са законом и плаћа држави србији све порезе те да укупна инвестиција на локацији "Ушће" износи више од 150 милиона евра, а директан приход града Београда за уређивање грађевинског земљишта износи до сада око 35 милиона евра.

На тврдње "Инсајдера" да је на Аукоманди (насеље у Београду) на лицитацији један ар достигао цијену од 76.000 евра, у саопштењу Матићеве компаније се наводи да је цијена по квадратном метру плаћена за локацију Ушће десет одсто већа.

Екипа емисије "Инсајдер" објавила је у свом недавном серијалу "Службена злоупотреба" да је Скупштина града Београда, измјенама и усвајањем Детаљног урбанистичког плана, бизнисмену Петру Матићу практично без тендера уступила парцелу на ексклузивној локацији Ушће од четири хектара и 85 ари.

Таквом одлуком, према закључку "Инсајдера", буџет града Београда потенцијално је оштећен за више од 30 милиона евра.

У тој емисији је наведено да су највећи инвеститори и власници некретнина, земљишта и предузећа у Србији данас Мирослав Мишковић, власник "Делте", Петар Матић, власник "МПЦ", Радомир Баја Живанић, власник "Верана", Ђорђе Ницовић, Милан Беко и Милан Јанковић, познатији као Филип Цептер.

Они, који су свој први милион стекли у време владавине Слободана Милошевића после демократских промјена постали су и власници хиљада квадрата, прије свега у Београду, и хектара земљишта у Србији, речено је у емисији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog