Republika Srpska

Руски тајкуни поскупљују лондонске некретнине

МОСКВА - Настојећи да спасу иметак, богати Руси су постали један од катализатора активирања тржишта луксузних станова у Лондону, на којем је, први пут у последњих 18 месеци, забиљежен пораст не само броја купопродајних уговора, већ и цијена.


Аналитичари британске консалтинг компаније „Најт Френк" указују да су први симптоми раста цијена елитних станова у Лондону запажени у априлу, када је вриједност луксузних некретнина порасла за 0,4 одсто.

Позитивна динамика тржишта се усталила у мају, када је, по подацима „Најт Френка", број уговора на тржишту луксузних станова повећан за више од трећине, док су цијене елитних некретина порасле за 1,8 одсто.

Већина уговора се односи на некретине у дијапазону цијена од једног до три милиона фунти.

По правилу, купци посебну пажњу посвећују квалитету, бирајући најбоље што се нуди на тржишту, станове у елитним улицама, али не на нижим спратовима.

У исто вријеме, наглашавају стручњаци „Најт Френка", захваљујући инвеститорима из Русије повећава се и активност на „врху" сегмента елитних станова у Лондону, гдје некртетнине коштају најмање десет милиона фунти.

„До оживљавања и у овом сегменту дошло је захваљујући Русима, који су одлучили да своју уштеђевину сачувају куповином некретнина на најбољим локацијама", наводи се у истраживању.

Шесторо Руса, међу којима су тајкун Роман Абрамович и његова супруга, нашло се на листи 1.000 најбогатијих житеља Велике Британије, објавио је недавно британски дневник „Санди Тајмс".

Као и у претходних неколико година, најбогатији Рус на овој листи је власник лондонског фудбалског клуба Челзи, бивши губернатор Чукотке - Абрамович. Прошле године је изгубио 40 одсто богатства и сада, процјењује лист, располаже са седам милијарди фунти.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog